Agris.cz - agrární portál

Novela zákona proti řetězcům míří ve Sněmovně ke schvalování

6. 11. 2015 | ČTK

Novela zákona o významné tržní síle míří ve Sněmovně po dnešku k závěrečnému schvalování. Zákon má především chránit dodavatele před praktikami obchodních řetězců a novela má některá jeho ustanovení zlepšit. Poslanci se jí zabývají už deset měsíců a projednávání provází kritika ze strany pravicové opozice. Podle odpůrců může novela zdražit potraviny, antimonopolní úřad to ale odmítá. Část opozice chce, aby se zákon vztahoval i na dodavatele.

Poslankyně Věra Kovářová (TOP 09 a Starostové) řekla v narážce na rozsah podnikání ministra financí, šéfa hnutí ANO a vlastníka Agrofertu Andreje Babiše, že chápe, proč vláda v návrhu zákona vypustila opatření vůči dodavatelům, a tím nechala svého místopředsedu Babiše na pokoji. Pozastavila se nad tím, proč koaliční partneři podle ní jen nečinně přihlížejí této privatizaci tvorby zákonů. Také její kolega z klubu František Laudát i předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura chtěli vědět, proč vláda vyřadila z novely opatření proti dodavatelům.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již dříve uvedl, že podle poznatků z praxe se nezjistilo, že by dodavatelé zneužívali významnou sílu. Dnes na dotazy opozičních poslanců potvrdil, že opatření proti dodavatelům z návrhu zákona vypadla při jeho projednávání ve vládě.

Odmítl i obavy, že novela bude znamenat zdražení nebo vytěsnění domácích dodavatelů ve prospěch zahraničních. Zdůvodnil to tím, že nejde o nový zákon, ale o zpřesnění již existující právní regulace. Také ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) už dříve řekl, že kdo se chová na trhu férově, nebude mít s tímto zákonem problém.

Bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) navrhl předlohu zamítnout. Poukázal mimo jiné na to, že nikdo z koaličních poslanců nevystoupil na obranu zákona a opozice se nedočkala odpovědí na položené otázky. "Přinuťte své ministry chodit na jednání Poslanecké sněmovny," vzkázal Sobotkovi.

Významná tržní síla je podle novely takové postavení odběratele, v jehož důsledku si může vynutit bez spravedlivého důvodu výhodu vůči dodavatelům v souvislosti s nákupem potravin. Zneužitím významné tržní síly bude například uplatňování plateb a jiných protislužeb za to, že odběratel zařadí potraviny do prodeje.

Zemědělský výbor doporučil, aby se zakázaným zneužitím významné tržní síly stalo nově také provádění auditu nebo kontroly dodavatele na jeho náklady nebo požadování rozborů potravin na náklady dodavatele. Stejným prohřeškem má být když odběratel nerespektuje výsledky úřední kontroly potravin.

Vládní předloha upravuje i územní působnost zákona. Budou se podle něj postihovat takové delikty, jejichž následky se projeví na území ČR bez ohledu na to, zda byly spáchány v tuzemsku nebo zahraničí. Půjde o sjednání smlouvy v zahraničí se zahraničními dodavateli, kteří dodávají zboží do Česka.

Opoziční poslanci Olga Havlová (Úsvit - Národní koalice) a František Laudát (TOP 09 a Starostové) navrhli, aby se zákon vztahoval nejen na odběratele, ale i na dodavatele. Poukazují na to, že na tuzemském trhu mohou mít významnou tržní sílu i dodavatelé a také ji mohou zneužívat. Ivan Adamec (ODS) navrhl kromě jiného omezit maximální pokutu za porušení zákona na deset milionů korun. Navrhovaná pokuta až deset procent z obratu podle něj může být likvidační.


Zdroj: ČTK, 6. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 09:00