Agris.cz - agrární portál

Pálenice ve Zlínském kraji jedou naplno, sezona bude dobrá

6. 11. 2015 | ČTK

Dobrou sezonu letos očekávají pěstitelské pálenice ve Zlínském kraji. Ovoce se letos urodilo mnohem více než loni, zájemců o pálení je mnoho, pálenice mají vesměs zaplněné termíny do konce roku, zjistila dnes ČTK.

"Zájem ve velký, oproti loňsku je toho mnohem víc, děláme někdy i noční, je toho moc," řekl vedoucí pálenice v Buchlovicích na Uherskohradišťsku Jan Stockmann. "Do Vánoc máme už všechny denní termíny zaplněné," poznamenal.

Pálenice je v provozu od začátku srpna. "Letního ovoce bylo mnohem víc než loni, nyní už asi 14 dní přecházíme na švestky. V srpnu jsme vypálili 3070 litrů absolutního alkoholu, v září 2861 a v říjnu 2186 litrů," podotkl Stockmann. Cena za vypálení litru absolutního, tedy stoprocentního alkoholu se oproti loňsku nezměnila, pálenice si za něj účtuje 230 korun.

Cenu neměnila ani Češkova pálenice v Jarcové na Vsetínsku, kde se platí za litr absolutního alkoholu 244 korun. Také na Vsetínsku byla podle majitele pálenice Petra Širočky úroda ovoce dobrá. "Hlavně jablka, ty pálíme hodně. Navíc lidé mají ještě jablka na stromech, vypadá to, že letošní sezona bude dlouhá, asi až do května," uvedl Širočka. Jeho pálenice má přitom zaplněné termíny do konce roku. "Už obsazuju na leden a dál, sezona bude nadprůměrná," uvedl.

Napilno má také pěstitelská pálenice Františka Andryse v Loučce na Zlínsku. "Letos jsme začali 5. srpna, o 14 dní dřív než loni, proti loňsku je to nesrovnatelně lepší, vidím to na takovou hezkou průměrnou sezonu," uvedl Andrys, jehož pálenice má hodně plno až do konce roku. "Teď už pálíme švestky, sem tam ještě nějaká jablka," poznamenal Adrys, jehož pálenice existuje od roku 1991, do roku 1952 ji měli jeho předci, poté byla znárodněna.

I v pálenicích je podle jeho slov vidět generační obměna, kromě zkušených lidí začínají jezdit i mladší. "Teda ti, kterým se chce dělat. Pomalu se to učí, snažíme se jim někdy i poradit," uvedl Andrys.


Zdroj: ČTK, 6. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 14:19