Agris.cz - agrární portál

Pivovar Břeclav chce letos zvýšit svůj výstav téměř o čtvrtinu

9. 11. 2015 | ČTK

Zámecký pivovar Břeclav chce letos zvýšit svůj výstav téměř o čtvrtinu. Vyrobí patrně bezmála 20.000 hektolitrů piva. Je to nejvyšší číslo od znovuobnovení výroby v roce 2013. ČTK to dnes řekl Jan Svoboda z vedení pivovaru.

"Posilujeme pozice v regionu na úkor jiných pivovarů. Určitě nám pomohly limonády, s jejichž výrobou jsme letos začali, ale také celá letošní sezona s tím, jaká byla," uvedl Svoboda.

Pivovar je nyní zhruba na polovině své kapacity a měl by růst i v dalších letech. "Hodně si slibujeme od svrchně kvašených piv, které budou dostupné během 14 dnů," uvedl Svoboda.

Pivovar chystá polotmavý speciál RED ALE s obsahem alkoholu, který bude k dispozici také v dárkové láhvi s patentním uzávěrem a bude tak doplňovat limitovanou vánoční edici. Pivovar dnes představil i světlý ležák Pivín 12° a speciální ležák Pivín 14°. Značka je spojená se seriálem Vinaři, jejím majitelem je producent seriálu Tomáš Vican. "Bude příjemné, když se nám podaří s Vinaři propagovat vedle dobrého vína i dobré pivo, navíc obojí z jižní Moravy," uvedl Vican.

Břeclavský pivovar má v nabídce už několik hlavních druhů. Základem je Zámecká desítka, jedenáctka Podlužan a Beran určená pro Zlínský kraj a dále dvanáctky Kanec a Kanec polotmavý. K tomu pivovar dělá řadu speciálů. Speciály tradičně chystají koncem roku i jiné pivovary v regionu. Starobrno dnes oznámilo, že po dvou letech uvařilo speciál Reserva. Zatímco před dvěma lety bylo toto pivo polotmavé, nyní má sytě zlatavou barvu a je ze tří druhů moravských sladů.

Nový břeclavský pivovar vznikl na místě bývalého provozu, který skončil v roce 1996. Čtyři roky předtím vyrobil rekordních 225.000 hektolitrů piva. Třetinu své produkce pivovar vyvážel na Slovensko. Vaz podniku zlomily zejména vysoké dovozní sazby, které zavedlo Slovensko po rozdělení společného státu. Od roku 1996 pivovar chátral. Změna nastala s příchodem investora, který do oprav budov, nákupu technologií a souvisejících prací investoval kolem 80 milionů korun.

Nyní očekává, že pivovar s růstem výstavu bude lépe splácet půjčky. Vlastníci břeclavského pivovaru letos koupili i objekt bývalého pivovaru v Kutné Hoře, kde chtějí příští rok zahájit rekonstrukci.

Filip Vrána kš


Zdroj: ČTK, 9. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 15:48