Agris.cz - agrární portál

Hřibovité houby mohou být toxické, varují mykologové

10. 11. 2015 | Denik.cz

Přestože houbařská sezóna, která letos houbařům příliš nepřála, končí, stále ještě mohou lidé v lesích nacházet spoustu druhů jedlých hub.

A právě před sběrem hlavně hřibovitých hub v tomto období varují zkušení mykologové.„Ojediněle se ještě v lesích dají najít i hřibovité houby, ale musím varovat před jejich sběrem," řekl předseda Mykologického klubu Slavkovský les Jiří Pošmura. „Některé, hlavně na okrajích lesa a cestách, jsou několikrát přemrzlé. Opětovným přemrznutím v nich vznikají zdraví škodlivé látky," uvedl Pošmura. V takových houbách vznikají toxické látky, dochází ke kvašení cukrů, rozkladu bílkovin, a houba se tak stává zdravotně závadnou.

A jak ne tak zkušení houbaři poznají, že je houba přemrzlá? Houby jsou celkově zavadlé, barvy jsou vybledlé a okraje nahnilé. Konzumace takových hub může způsobit lehčí otravu, především pak zažívací potíže.Houbaři ale zoufat nemusí, v lesích toho ještě roste dost. „Zkušenější houbaři se radují z podzimních hub a nacházejí čirůvku dvoubarvou, havelku, strmělku, mlženku," přiblížil Jiří Pošmura s tím, že lze najít i hlívu ústřičnou, které také mrazíky neuškodí. „V lese, kde je tepleji, se dají nalézt ojediněle i kotrče, což je velmi oblíbená houba."

Ne všude v republice ale mají houbaři takové štěstí jako na západě Čech. „Sucha se na houbařské sezóně výrazně podepsala a jsou místa v republice, kde se do dnešního dne podhoubí nevzpamatovalo a houby zkrátka nerostou. My na západě jsme měli poněkud štěstí na vyšší vlhkost a to prospělo k obnově zaschlého podhoubí," dodal mykolog Jiří Pošmura.

Autor: Jana Bežáková


Zdroj: Denik.cz, 10. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 14:33