Agris.cz - agrární portál

Společnost Nestlé obnovila prodej populárních nudlí Maggi v Indii

10. 11. 2015 | ČTK

Švýcarská potravinářská společnost Nestlé po pěti měsících obnovila prodej populárních nudlí Maggi v Indii. Indický úřad pro bezpečnost potravin začátkem června označil nudle Maggi za zdraví nebezpečný produkt a nařídil je stáhnout z trhu. Zákaz prodeje později zrušil soud, firma však byla mezitím nucena zničit 400 milionů balení nudlí, což ji stálo přes 67 milionů dolarů (1,7 miliardy Kč).

Testy podle úřadu pro bezpečnost potravin ukázaly v některých balíčcích nudlí Maggi nadměrný obsah olova. Firma ale trvala na tom, že výrobek není zdraví škodlivý, a obrátila se na soud. Testy nařízené soudem pak zjistily, že obsah olova v nudlích je na bezpečné úrovni.

"Po testech ve vládou akreditovaných laboratořích v Indii, které prokázaly bezpečnost nudlí Maggi, ohlásila divize Nestlé India obnovení prodeje tohoto produktu," uvedla firma. "Pro Nestlé to bylo obtížné období, takže návrat nudlí Maggi přináší pocit zadostiučinění," dodala.

Nestlé začala nudle Maggi v Indii vyrábět a prodávat v roce 1983. Jejich podíl na indickém trhu od té doby dosáhl 80 procent. Nudle, jejichž balíček stojí v přepočtu pět korun, jsou v Indii tak populární, že se vedle rýže a čočky často označují za třetí základní potravinu v zemi.

pmh spr


Zdroj: ČTK, 10. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 12:59