Agris.cz - agrární portál

Zájem o husy roste. V Byňově zvětšili chovné hejno

10. 11. 2015 | ČTK

Husí farma Byňov u Nových Hradů na Českobudějovicku, jediná šlechtitelská stanice hus v republice, letos zvýšila počet chovaných housat zhruba o 5000 na 57.000. Asi 52.000 z nich zamířilo k chovatelům v ČR, Rakousku a Německu. Nejlepší doplnili do chovného hejna, které má teď více než 5500 hus a houserů. ČTK to dnes řekla vedoucí chovu hus Rybářství Nové Hrady Naďa Hrvolová.

Tisíc hus míří před středečním svátkem svatého Martina k zákazníkům. Pro vykrmené husy si do Byňova jezdí lidé z restaurací i maloodběratelé z celých jižních Čech.

Do zlatova vypečená husa je ozdobou jídelníčku svatomartinských hodů, které například v restauracích bývají celý týden. "Cena je stejná jako loni, 80 korun za kilo," řekla Hrvolová. Novohradské husy vykrmené pšenicí a trávou mají velmi kvalitní maso i peří. Rostly na farmě od května, aby na začátku listopadu vážily požadovaných čtyři až šest kilogramů. První tři týdny života se housata drží v teple, v odchovně. "Pak je pouštíme do výběhů a na čerstvou trávu. Husa je takový tvor, že nemůže být uzavřená, je celý život venku, na vzduchu," uvedla Hrvolová. Aby husy dostatečně narostly, přikrmují se zrním.

"Dříve se líhlo i 120.000 housat a hejna bývala tisícová. Na chov nás bylo třicet zaměstnanců, teď jedenáct," dodala Hrvolová.

Na šlechtění dostává rybářství ročně více než dvoumilionovou dotaci, náklady ale nepokryje. Aby jediný šlechtitelský chov hus v České republice nebyl zrušen, dotuje ho rybářství z chovu ryb. Chov hus si vydělá na energie, krmiva a mzdy. Na investice do líhní a odchoven housat nejsou peníze, postaveny byly před 40 lety. Za posledních devět let rybářství do chovu hus investovalo zhruba sedm milionů korun. Opraveny byly haly u rybníků a všechny odchovné plochy byly oploceny, aby se minimalizovaly ztráty, které společnosti působí lišky a zloději.

Pavel Pechoušek hj


Zdroj: ČTK, 10. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 19:24