Agris.cz - agrární portál

Výrobce pražených oříšků Alika utržil rekordních 491 mil. Kč

10. 11. 2015 | ČTK

Rekordních 491 milionů korun utržila v účetním roce 2014/2015 společnost Alika z Čelčic na Prostějovsku, která je největším tuzemským výrobcem pražených oříšků, sušeného ovoce, olejnatých semen a slaných snacků. Tržby Aliky loni meziročně vzrostly o 77 milionů korun, avšak její zisk kvůli intervencím České národní banky a následnému oslabení koruny klesl takřka na nulu. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy společnosti Alika, jejíž účetní rok začíná v dubnu a končí následující rok v březnu.

"Tržby byly vysoké, bohužel zásah ČNB v oblasti měnové politiky s následným pádem koruny vůči dolaru zanechal i na našich velmi slušných provozních výsledcích negativní následky," komentovala loňské hospodaření generální ředitelka společnosti Alika Jana Kremlová. Vysoké kurzové ztráty v roce 2014/2015 snížily zisk firmy Alika, která nakupuje arašídy a další pochutiny v zahraničí, z 5,6 milionu korun v roce předchozím na 34.000 korun.

Společnost Alika ročně vyrobí několik tisíc tun zboží. Bezmála třetinu tržeb Alika v účetním roce 2014/2015 získala z prodeje arašídů. "Tato komodita si drží již dlouhé roky výsadní postavení," uvedla Kremlová. Pětinový podíl na tržbách firmy Alika měl mák, zhruba 15 procent tržeb připadlo na mandle a deset procent na oříšky kešu. Společnost prodává také například lísková jádra, pistácie, sušené švestky či různé tyčinky.

Společnost Alika přibližně polovinu produkce oříšků a dalších pochutin dodává obchodním řetězcům. "Hlavními obchodními partnery naší společnosti jsou dlouhodobě zahraniční obchodní řetězce Makro, Kaufland, Ahold, Globus a Metro," uvedla Kremlová. Třetinu zboží Alika exportuje, především na Slovensko a do západní Evropy.

Firmu Alika založily v březnu 1992 dvě fyzické osoby. Společnost původně neměla zaměstnance, nyní má osm desítek stálých pracovníků.

beh kš


Zdroj: ČTK, 10. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 10:26