Agris.cz - agrární portál

Roste prodej piva z tanku i plechovek

11. 11. 2015 | Denik.cz

Spotřeba piva v ČR se po útlumu postupně probouzí, ale mění se návyky konzumentů. Ti dávají ve větší míře přednost konzumaci doma před restauracemi. Momentálně činí tento poměr 59 ku 41 procentům ve prospěch nákupu 
v obchodech. Pivovary na to reagují zaváděním konceptových restaurací či zaváděním speciálů. Vyplývá to z nového Indexu očekávání firem, který pro obor pivovarnictví zpracovala ČSOB.

Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven vzrostl meziročně podíl piva prodávaného v PET lahvích 
o 11 procent a piva v plechovkách dokonce o 16 procent, zatímco podíl lahvového a sudového piva stagnoval. „Plastové lahve jsou už na svém vrcholu, nyní je boom piva v plechovkách. Je to důsledkem toho, že dospěla nová generace pivařů, které není divné pít pivo z plechovky, což nějakého tatíka těžko naučíte," míní Radek Holopírek z Tradičního pivovaru Rakovník.

Trendem je i tankové pivo přepravované v cisternách. Jeho tržní podíl sice činí jen tři procenta, meziročně je to ovšem skok o šest procent. „Chování Čechů se s ekonomickou krizí změnilo, přesto je pro českého konzumenta stále prioritou kvalita, ať už pije pivo z lahve či v restauraci," říká Petr Manda z ČSOB. „Pokud už se lidé rozhodnou, že chtějí strávit čas v restauraci, jsou stále náročnější," dodává Drahomíra Mandíková z Plzeňského Prazdroje. Současná doba proto přeje speciálům, včetně těch z minipivovarů. Těch je nyní 300, vedle toho je v ČR šest velkých pivovarských skupin a 29 samostatných středně velkých pivovarů.

Autor: Jan Klička


Zdroj: Denik.cz, 11. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 01:01