Agris.cz - agrární portál

Náchod chce mít vlastní prameník Idy, ze starého dostal výpověď

12. 11. 2015 | ČTK

Město Náchod by chtělo vystavět vlastní prameník známé minerální vody Ida. Kvůli získání minerálky se chystá v lokalitě Bělovse na městských pozemcích zahájit průzkumné vrty. Stávající prameník je od září kvůli chystané instalaci nové technologie uzavřený. Jeho znovuotevření však nyní výrazně zkomplikovalo to, že město na konci října od majitele prameníku dostalo okamžitou výpověď ze smlouvy o výpůjčce prameníku. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Nina Adlof.

Radnice prameník takzvaného Jakubova pramene otevřela v červenci 2011, kdy nákladem asi milion korun opravila historickou budovu prameníku v podobě kapličky. Do té doby si lidé kyselku nabírali z několika trubek, ze kterých volně tekla do Metuje. Současně město s majitelem prameníku, společností Běloveské lázně, uzavřelo smlouvu o jeho výpůjčce na 20 let. Prameník se stal velmi oblíbeným a v poslední době již nestačil zájem lidí o minerálku zdarma pokrýt.

V září se radnice rozhodla, že technologii prameníku rozšíří na větší kapacitu a vybaví ji zařízením na snížení obsahu arzenu v kyselce. Kvůli výpovědi smlouvy o výpůjčce však město práce na modernizaci zastavilo.

Firma Běloveské lázně tvrdí, že město smlouvu o výpůjčce porušilo ve dvou ustanoveních. Například v tom, že nedokázalo zajistit pořádek v okolí prameníku. Radnice oponuje, že ustanovení smlouvy neporušila. "Rada města se tím aktuálně zabývá. Město se chce s majiteli prameníku dohodnout a dál jej provozovat," uvedla mluvčí.

V záměru výstavby vlastního prameníku město pokračuje. Na místě historických takzvaných Malých lázní by chtěla radnice v příštím roce postavit areál s rekonstruovaným posledním zbytkem původních lázní, kolonádou a novým místem pro stáčení minerálky. Nový prameník by měl být napájen vodou z nových vrtů. Na stavbu by město chtělo získat dotaci z evropského programu česko-polské přeshraniční spolupráce.

Původní běloveská stáčírna kyselky Ida je zhruba 15 let mimo provoz. Stáčírnu v dražbě v roce 1991 získal Antonín Moravec, jehož jméno je spojeno s krachem Kreditní a průmyslové banky Plzeň. Do prosince 2000 stáčírnu provozovala společnost s ručením omezeným Aqua Ida, jejímiž majiteli podle obchodního rejstříku byli příbuzní Moravce. Po krachu Aqua Idy v prosinci 2000 výrobu na krátkou dobu obnovila v lednu 2001 firma Nealko Karviná.

ry kš


Zdroj: ČTK, 12. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 11:16