Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 12. 11. 2015

13. 11. 2015 | Agris

Ze zákona o tržní síle pomohlo zejména zkrácení doby splatnosti

Ze zákona o významné tržní síle, který platí pět let, pomohlo dodavatelům zejména zkrácení doby splatnosti na 30 dní a také omezení takzvaných vratek. Zákon přispěl ke zkulturnění vztahů na trhu, řekl dnes ČTK na konferenci v Brně ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory Miroslav Koberna.

Uzeniny a rakovina? Jen fáma, uklidňují odborníci po varování od WHO

Šunka, slanina nebo párky způsobují rakovinu trávicího traktu. S takovým závěrem nedávno přišla Světová zdravotnická organizace (WHO). Zařadila tak uzeniny na stejnou úroveň jako například tabák nebo azbest. Podle zprávy organizace i dva plátky slaniny denně zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva o osmnáct procent.

Pokud nezaprší, přijdou problémy

Málokdo zřejmě čekal, že ještě v polovině listopadu si budeme užívat babího léta s teplotami, které by slušely spíše začátku října. Podle profesora Miroslava Trnky z Mendelovy univerzity v Brně bychom si ale měli do budoucna na takové počasí zvyknout.

Zájem českých potravinářů o chráněná označení EU slábne kvůli papírování

Třeboňský kapr, Žatecký chmel, Olomoucké tvarůžky. Ještě před čtyřmi lety se čeští potravináři o evropské uznání a ochranu pro své produkty přímo prali. Dnes jako by o chráněné zeměpisné označení nikdo nestál. Firmy odrazuje přílišné papírování. Poslední žádost byla podána před třemi lety a poslední souhlas dostal Valašský frgál předloni.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 13. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 18:22