Agris.cz - agrární portál

Med a višeň, takové chutě mají vánoční pivní speciály z jihu Čech

16. 11. 2015 | ČTK

Jihočeské pivovary připravily na Vánoce stovky hektolitrů pivních speciálů. Zásobují jimi restaurace a prodejny v celé republice, ale i v zahraničí. Závěr roku je na pivním trhu každoročně charakteristický zvýšeným zájmem zákazníků především o silnější, kvalitnější, ale také dražší piva, které před vánočními svátky do nabídky zařazuje většina tuzemských pivovarů.

Jde o ležáky a speciály, které si Češi o svátcích dopřávají ve výrazně větší míře než jindy. Zejména pro velké pivovary jsou proto Vánoce druhou prodejní špičkou roku po létě, kdy je poptávka lidí po pivu nejvyšší.

Největší regionální pivovar českobudějovický Budvar začal v těchto dnech v restauracích prodávat tmavý ležák s višní. "Je to plnohodnotný tmavý ležák s obsahem alkoholu 4,5 procenta, a zásadně se tak liší od běžných mixů piva a limonád. Toto pivo je ochuceno přírodní višňovou šťávou," řekl ČTK Petr Samec, tiskový mluvčí pivovaru Budvar. Podle něj chce Budvar tímto zajímavým nápojem primárně oslovit ženy a také milovníky neobvyklých piv. "V polovině listopadu jej poprvé uvedeme na maloobchodní trh po celé republice," řekl Samec.

Třeboňský pivovar Regent uvaří na Vánoce 150 hektolitrů bio žitného piva. "Jedná se o svrchně kvašený polotmavý ležák vařený ze čtyřech druhů sladu, jeden je ze žita," uvedla obchodní ředitelka pivovaru Regent Olga Čalkovská.

Pivovary Lobkowicz, pod které spadá i protivínský Platan, uvaří na Mikuláše Čertovský speciál. "Jedná se o pivo se stupňovitostí 14 procent, které má ďábelsky červenou barvu, andělsky bohatou, jemně narůžovělou pěnu a výraznou plnost s vyváženou hořkostí," popsala ho Renata Melíšková, specialistka vnější komunikace Pivovarů Lobkowicz. Dodala, že se Čertovský speciál dostane do hospod po celé České republice.

Měšťanský pivovar Dudák ve Strakonicích připravuje na prosinec 170 hektolitrů svátečního medového speciálu. Ten je podle ředitele pivovaru Marka Pohanky vyrobený ze tří druhů moravských ječných sladů. "Na hořkost jsme použili jemný aromatický žatecký chmel. Pivo se vyznačuje sladovou chutí, do které se přidává chuť a vůně pravého lesního medu," uvádí Pohanka. Vánoční speciál má spíše sladší chuť, má medovou barvu a hustou, bílou pěnu. "Obsah alkoholu bude 5,5 procenta. Při jeho vaření jsme mysleli i na ženy," uvedl Pohanka.

Na jihu Čech se každý rok uvaří několik milionů hektolitrů piva. Největší výstav má tradičně Budvar. Loni dokonce vyrobil rekordní objem ve výši 1,45 milionu hektolitru piva.


Zdroj: ČTK, 16. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 18:33