Agris.cz - agrární portál

Ozimé plodiny na jihu Moravy rostou dobře,stačil jim říjnový déšť

17. 11. 2015 | ČTK

Ozimé plodiny zatím rostou na jižní Moravě dobře, stačily jim říjnové deště. Vláhový deficit z léta se ale nevyřešil. Hlouběji v půdě je sucho a například nově zasazené ovocné stromy je třeba zalévat. Aby byl na jaře dostatek vody i v hloubce 30 centimetrů a více, měla by být zima bohatší na sníh než uplynulé dvě, vyplývá z odpovědí zemědělců pro ČTK.

Například v části Znojemska napršelo v říjnu přes 70 milimetrů srážek. "Toto množství nám pomohlo odstranit problémy s ozimými obilovinami a řepkou. Teď ještě napršelo deset milimetrů, takže s ozimy jsme spokojení," řekl ředitele Pomony Těšetice Ivo Pokorný. Podobně na tom jsou zemědělci na Blanensku. "Jen výjimečně máme řidší porosty a ani to není vždycky kvůli vodě, ale třeba kvůli hrabošům," řekl Ladislav Menšík z Agrospolu z Knínic u Boskovic.

Aby však plodiny nebyly zasažené hned brzy na jaře suchem, byla by potřeba vlhčí zima, než byly dvě předešlé. "Když uděláme hlubší vrt pod 30 centimetrů, je sucho a voda chybí. Proto když jsme vysadili višně, musíme je každé dva týdny zalévat, jinak by uschly," řekl Menšík.

Nedostatek vody proti minulým letům je vidět hlavně na malých stružkách v lesích, které napájejí potoky. "Téměř vyschly, už tečou jen hlavní toky," poznamenal.

Na Znojemsku a Břeclavsku se v posledních suchých letech mluví také o závlahách. "Většina se však neudržuje, výjimky jsou například v Dyjákovicích. My jsme si pořídili vlastní (zavlažování) pro sady a vinice," uvedl Pokorný. Bez nich by byla například letošní úroda ovoce výrazně nižší.

Zdeněk Meitner 


Zdroj: ČTK, 17. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 12:54