Agris.cz - agrární portál

Biologové se snaží zachránit ryby z brazilské kontaminované řeky

18. 11. 2015 | ČTK

Týmy biologů se v Brazílii snaží zachránit ryby z řeky Doce kontaminované poté, co se začátkem tohoto měsíce protrhly dvě nádrže s odpadní vodou z dolu na železnou rudu. Informovala o tom dnes agentura AP.

Důlní společnost Samarco oznámila, že poskytla šest tisícilitrových nádrží, do nichž je možné umístit ryby zachráněné z řeky Doce. Do té se nahrnula rudá záplava důlních kalů po neštěstí, které si 5. listopadu vyžádalo nejméně sedm mrtvých. Dalších 15 osob se stále pohřešuje.

Společnost Samarco spoluvlastní dva důlní giganti - brazilská firma Vale a australská BHP Billiton. Společnost dnes zároveň oznámila, že také pomáhá s hloubením studen podél řeky Doce, která je zdrojem vody pro statisíce lidí.

Tři nádrže byly umístěny v důlním komplexu Germano, aby zadržovaly vodu odčerpanou při důlních pracích. Havárie dvou nádrží u dolu postihla celkem šest vesnic, kterými se prohnalo na 60 milionů metrů krychlových toxické odpadní vody.


Zdroj: ČTK, 18. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 14:46