Agris.cz - agrární portál

Do centra Znojma se po šesti letech vrátila výroba piva

18. 11. 2015 | Denik.cz

Do centra Znojma se po šesti letech vrátila výroba piva. Minipivovar vznikl v jedné z budov bývalého areálu Hostanu. Jinak je areál zatím bez využití, radnice hledá další investory.

Otevření pivovaru nový investor plánoval původně na konec léta, nakonec se práce protáhly a stavební firma poslední dodělávky dělala ještě dnes. Do areálu následně přišly na prohlídku stovky lidí.

Podle zástupce investorů Miroslava Harašty od středy začnou zaměstnanci Znojemského městského pivovaru sanitovat a čistit vybavení. Teprve poté se uvaří takzvané jalové várky a následně pivo, které bude určené na výstav.

Znojemský městský pivovar si zatím svoje pivo nechává vařit ve Svitavách. "Svitavský minipivovárek jsme vybrali z tohoto důvodu, že je tam stejná technologie," uvedl Harašta.

Nájem na třicet let

Znojemský městský pivovar má jeden z objektů bývalého Hostanu pronajatý na 30 let. Podle starosty Vlastimila Gabrhela (ČSSD) nový pivovar dá areálu nový impuls. "Bez toho, aby někdo začal to nejde," řekl dnes novinářům Gabrhel. Podle něj byla situace složitá, protože areál byl už dlouho opuštěný a navíc je památkově chráněný. Radnice bude podle něj hledat i další investory.

Město smlouvu s investorem podepsalo před 12 měsíci. Znojemský městský pivovar dodává na trh jedenáctku a dvanáctku, chystá ale i speciály, například nepříliš typickou osmnáctku Doppelbock. Zatím počítá s kapacitou 5000 hektolitrů piva ročně, která se do budoucna může zvýšit na dvojnásobek.

Podle Harašty není ambicí nového pivovaru dohonit produkci značky Hostan, kterou v Brně vyrábí koncern Heineken. "Naše ambice je Znojmo a prodej především v gastronomických provozovnách," uvedl Harašta. Celkem podle něj firma nainvestuje za 30 let do projektu pivovaru 50 až 60 milionů korun. Už při stavebních pracích se rozpočet navýšil, protože budova byla zdevastovaná a vlhká.

Ve znojemském pivovarském areálu, který sousedí s románskou rotundou sv. Kateřiny a hradem a tvoří jednu z dominant města, dříve působila společnost Heineken. V roce 2009 se ale v areálu přestalo vařit pivo a Heineken přesunul výrobu Hostanu do Brna, kde tuto značku dále provozuje. Nový investor podepsal smlouvu s městem koncem loňského roku. Stejná skupina podnikatelů chystá obdobný projekt i v v části Uherského Hradiště zvané Jarošov.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 18. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:49