Agris.cz - agrární portál

Austrálie zablokovala prodej majitele zemědělské půdy

19. 11. 2015 | ČTK

Australská vláda zablokovala prodej největšího soukromého majitele zemědělské půdy v zemi S. Kidman and Co. zahraničnímu investorovi. Prodej firmy by podle ministra financí Scotta Morrisona byl v rozporu s národními zájmy. Vlastnictví zemědělské půdy je v Austrálii velmi citlivé politické téma. Důvodem jsou obavy, že zahraniční zájemci skupují majetek, aby vydělali na růstu poptávky po potravinách v Asii.

Firma Kidmann vlastní po celé Austrálii deset dobytčích farem a půdu o rozloze více než 100.000 kilometrů čtverečních, což je více než rozloha celé České republiky. Společnost založil v roce 1889 Sidney Kidman, který se později stal jedním z nejslavnějších podnikatelů v zemi a měl přezdívku "dobytčí král". Firmu nabídli na prodej na počátku letošního roku jeho potomci.

Podle australských médií měly o firmu zájem mimo jiné dvě čínské společnosti, Genius Link Asset a Shanghai Pengwin. Očekávalo se, že prodej vynese až 350 milionů australských dolarů (6,3 miliardy Kč). Čína je v současnosti největším investorem v australském zemědělském sektoru.

Největší farma skupiny, Anna Creek, která je současně i největším dobytčím rančem na světě, se částečně nachází v zakázané oblasti Woomera, kde je vojenská raketové střelnice.

Morrison v prohlášení uvedl, že prodej zahraničnímu investorovi by byl v současné formě v rozporu s národním zájmem vzhledem k "velikosti a významu" majetku firmy Kidman. Ministr se také zmínil o otázce národní bezpečnosti.

Generální ředitel firmy Kidman Greg Campbell uvedl, že rozhodnutí vlády firmu překvapilo, napsaly agentury AP a Reuters.


Zdroj: ČTK, 19. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 03:05