Agris.cz - agrární portál

České pivovary do soutěže Pivex přihlásily 45 značek

19. 11. 2015 | ČTK

České pivovary do tradiční soutěže Zlatý pohár Pivex letos přihlásily 45 značek. Celkem se 24. ročníku soutěže účastní 15 pivovarů. V soutěži je letos kromě velkých pivovarnických skupin také několik menších pivovarů, jako Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod nebo Pardubický pivovar. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnili v Brně organizátoři.

V Brně dnes začalo první kolo hodnocení. Soutěží se tradičně v pěti hlavních kategoriích: světlý ležák, světlé výčepní pivo, nealkoholické pivo, tmavé pivo a poslední kategorií jsou míchaná piva.

Druhé kolo hodnocení bude v lednu. Odborníci hodnotí piva anonymně. Hlavními kritérii jsou chuť, plnost, vůně, říz nebo hořkost. Konečný výsledek bude určen součtem bodového hodnocení z obou kol.

Vyhlášení výsledků se chystá na 16. února jako součást galavečera pivovarníků a sladovníků. Současně na něm budou vyhlášeny výsledky soutěže Zlatý soudek Pivex určené pro sudovou produkci. Do této soutěže se mohou hlásit i minipivovary, které budou hodnoceny samostatně.

"Pivovary vítají soutěž proto, že se v současné době výrazně mění poměr spotřeby sudových piv ve prospěch lahvových," uvedl Jiří Morávek z pořádající agentury Snip.

Zatím posledním šampionem soutěže Zlatý pohár Pivex je Gambrinus 10 originál. Nejlepší kolekci má pražský Staropramen. O Zlatý pohár Pivex - pivo 2015 soutěžilo 13 pivovarů z hlavních pivovarských skupin. Je to o dva méně než o rok dříve. Také počet přihlášených vzorků byl nižší.


Zdroj: ČTK, 19. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 14:38