Agris.cz - agrární portál

Vláda projedná rozpočet zemědělského fondu na rok 2016

19. 11. 2015 | ČTK

Vláda v pátek projedná rozpočet Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) na příští rok. Návrh, který má ČTK k dispozici, počítá s příjmy a výdaji v hodnotě 37,3 miliardy korun, což je proti loňsku o zhruba 2,5 miliardy Kč méně. Z toho 31,3 miliardy korun má být z rozpočtu Evropské unie, šest miliard ze státního rozpočtu. Fond zajišťuje především vyplácení agrárních dotací, z jeho rozpočtu se ale také například podporuje značka Klasa nebo dotovaný projekt Mléko do škol.

Podle materiálu bude v příštím roce určeno na přímé platby zemědělcům 24 miliard korun, z toho více než 23,2 miliardy z unijních peněz. Na program podpory školního mléka bude 61 milionů Kč, na ovoce a zeleninu pro školáky plánuje stát dát 194 milionů, z toho 134 milionů korun by mělo jít z EU.

Pro podporu včelařů ministerstvo zemědělství chystá příští rok 64 milionů Kč, dalších 50 milionů by mělo podle materiálu dát na podporu značky kvality Klasa a stejnou částku na projekt Regionální potravina. Ministerstvo ale počítá s tím, že marketingové výdaje budou dvojnásobné a problém chce vyřešit změnou rozpočtu v prvním čtvrtletí příštího roku.

Rezort také plánuje v příštím roce intervenční nákupy v hodnotě téměř 250 milionů korun, peníze na ně vezme zápůjčkou od ministerstva financí. Správní výdaje fondu budou podle materiálu činit 1,65 miliardy korun, ministerstvo na ně ale zatím vyčlenilo jen přibližně polovinu této částky. Podobně jako u marketingu chce chybějící peníze řešit až v příštím roce.

SZIF spravuje a kontroluje opatření z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského rybářského fondu. Zároveň kontroluje, zda jednotliví zemědělci pobírají finanční prostředky oprávněně.


Zdroj: ČTK, 19. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:16