Agris.cz - agrární portál

Sklizeň rooibosu v JAR bude zřejmě nejhorší za několik let

20. 11. 2015 | ČTK

Sucha v Jihoafrické republice zřejmě zničí velkou část úrody rooibosu, tedy čajovce kapského. Sklizeň má být nejhorší za několik let a ceny by mohly stoupnout až o 90 procent. Uvedl to dnes svaz pěstitelů South African Rooibos Council. JAR je jedinou oblastí na světě, kde rooibos roste přirozeně.

Úroda byla kvůli suchu nízká i v uplynulých letech, což způsobilo pokles zásob. To zřejmě povede v příštím roce k prudkému růstu cen. Rooibos se z JAR vyváží do více než 30 zemí, napsala agentura AP.

Mluvčí svazu Ernest du Toit uvedl, že přesný dopad současného sucha na úrodu bude možné vyčíslit až na počátku příštího roku. Již nyní je ale jasné, že úroda bude nižší než loni. Loni úroda činila 11.000 tun a spotřeba zhruba 15.000 tun.

Očekávaný pokles sklizně bude mít také negativní dopad na zaměstnanost v regionu, protože bude potřeba méně lidí na sklizeň, a na místní komunity, které jsou na pěstování rooibosu závislé. Rooibos se stále sklízí ručně.

Červenohnědý bylinkový nápoj připravený z lístků keře bývá označovaný za čaj. Obsahuje vitamin C, řadu minerálních látek a antioxidanty. V jižní Africe je tento nápoj velmi oblíbený.


Zdroj: ČTK, 20. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 08:19