Agris.cz - agrární portál

Plzeňská potravinová banka rozdává potraviny asi 3000 příjemců

22. 11. 2015 | ČTK

Základní potraviny přibližně třem až třem a půl tisícům potřebných lidí distribuuje přes sociální a charitní organizace Potravinová banka v Plzeňském kraji. Založilo ji loni deset organizací, především charit, které jídlo podle potřeby rozdávají svým klientům - lidem bez domova, matkám s dětmi v tísni, seniorům či rodinám žijícím v chudobě, řekl ČTK ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr.

Banka zatím letos rozdělila 8,5 tuny potravin v hodnotě několika set tisíc korun, za celý rok to bude kolem deseti tun potravin, řekl ČTK ředitel plzeňské potravinové banky Daniel Svoboda.

Potravinová banka nemůže potraviny nakupovat ani prodávat. Dostává zboží od obchodních řetězců, podporují ji také samosprávy a různé nadace. Významným zdrojem je potravinová sbírka, která se dnes koná ve vybraných obchodech některých řetězců po celé zemi. V Plzeňském kraji je to kromě Plzně také například v Sušici, Klatovech, Domažlicích, Rokycanech a v Tachově, řekl hlavní koordinátor sbírky v kraji Jan Jung. Loni lidé v regionu při sbírce nakoupili a darovali 4,4 tuny potravin. Podle Svobody to pokrylo potřeby banky zhruba na první čtvrtletí letošního roku.

Potraviny banka nevydává přímo konkrétním lidem, ale členským organizacím, které mají potřebné příjemce v hledáčku svých sociálních služeb. "Velice intenzivně spolupracujeme i s obecními sociálním úřady," řekl Lodr. Sociální pracovníci, kteří dobře znají území své působnosti, mohou potřebného klienta pro služby banky doporučit.

Potraviny jsou základní potřebou a v regionu jsou lidé, kteří jsou tak hluboko v dluzích, že i nákup jídla by jejich zadluženost dál zvyšoval, řekl Lodr. Charita se proto snaží jim pomoci. Chce, aby se kupováním jídla dál nezadlužovali, ale aby naopak mohli pomalu a postupně své dluhy snižovat. "My se hodně snažíme, aby ta pomoc směřovala k oddlužení lidí, je to naším velkým cílem, ale aby na té pomoci nevznikala návykovost," uvedl Lodr.

Lada Pešková kš


Zdroj: ČTK, 22. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 12:20