Agris.cz - agrární portál

V národní sbírce pro potřebné se letos vybralo 228 tun potravin

23. 11. 2015 | Denik.cz

Během sobotního třetího ročníku Národní potravinové sbírky vybrali dobrovolníci 228 tun potravin, tedy o necelou třetinu více než loni. ČTK to sdělil organizátor Jakub Unger z platformy Byznys pro společnost. Do akce, ve které mohou lidé nakoupit a následně darovat potraviny potřebným, se letos zapojilo více než 470 obchodů v celé zemi.

 

Podle Ungera dali Češi za celý loňský rok do potravinových bank zhruba tisíc tun darů, během soboty se tak vybrala čtvrtina roční hodnoty. „Zvláštní poděkování patří našim dobrovolníkům, kteří nezištně a bez nároku na honorář rozdávali letáky a balili a rozváželi dary," poděkovala 2000 dobrovolníků z řad pracovníků obchodních řetězců, lidí z neziskových organizací i klientů těchto organizací Pavlína Kalousová z téže platformy.

Jak již Unger dříve sdělil, letošní novinkou podle něj bylo, že lidé začali dávat celé nákupní koše, více pak i podle něj přemýšlí o pestrosti daru. „Začaly se objevovat věci, jako je cukr nebo věci spojené s Mikulášem," do­dal.

Letos se do sbírky poprvé zapojily také vybrané školy a školky. Děti se dozvídají, proč se s potravinami nemá plýtvat a proč je dobré pomáhat lidem, kteří pomoc potřebují.

Potravinové banky jsou občanská sdružení, která shromažďují od dárců potravinové i zemědělské přebytky, potraviny před datem spotřeby a ty, které nemohou jít do prodeje, například mají poškozený obal.

Potraviny dodávají i řetězce

Potraviny před datem spotřeby dodávají do banky i obchodní řetězce. „Nejčastěji jde o mléčné výrobky, jako jsou jogurty, sýry a mléko. Dále darujeme balené uzeniny, knedlíky, pomazánky, chlazenou drůbež, ovoce a zeleninu, pečivo, cukrovinky, dětskou výživu a nealkoholické nápoje," uvedla například mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

První potravinová banka na světě byla založena v roce 1967 v Phoenixu v Arizoně, v Evropě vznikla první potravinová banka v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založena Evropská federace potravinových bank a v roce 1994 Česká federace potravinových bank.

V prvním českém ročníku sbírky lidé a firmy darovali 66 tun potravin, loni 173 tun.Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/v-narodni-sbirce-pro-potrebne-se-letos-vybralo-228-tun-potravin-20151122.html

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/v-narodni-sbirce-pro-potrebne-se-letos-vybralo-228-tun-potravin-20151122.html


Zdroj: Denik.cz, 23. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 09:38