Agris.cz - agrární portál

Lesní podniky na Vysočině od léta těží dřevo napadené kůrovcem

23. 11. 2015 | ČTK

Lesní podniky na Vysočině, které oslovila ČTK, od konce léta těží hlavně dřevo napadené kůrovcem nebo souše. Nemocné stromy by měly zmizet do jara, ale lesníci se snaží těžbu urychlit. Čím jsou stromy poškozenější, tím hůř se dají prodat. Výkupní ceny dřeva kvůli jeho přebytku v posledním čtvrtletí klesly a lze předpokládat další snížení těchto plateb v příštím roce. Silný vítr v minulých dnech podle oslovených lesníků v jejich hospodářstvích větší škody nezpůsobil.

Lesní družstvo obcí se sídlem v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku obhospodařuje 5700 hektarů lesa. Většinu kůrovcového dřeva z nich dostane do konce měsíce. Zatím ho tam dělníci vytěžili kolem 4000 metrů krychlových, což představuje více než desetinu roční těžby družstva. "Zákon říká, že je na to čas do března, ale je potřeba s tím pohnout z ekonomických důvodů," uvedl ředitel Jiří Svoboda. Oloupané kůrovcové dříví podle něj možná na jaře nepůjde prodat na jiné účely než na palivo.

Správa městských lesů Jihlava má vytěženou většinu stromů poškozených kůrovcem. "Zbývá nám řádově 200 až 300 kubíků, ale ne všechno teď dokážeme odhalit," uvedl jednatel Václav Kodet. Kůrovcového dřeva bude dohromady kolem 4000 metrů krychlových, tedy přes deset procent těžby plánované na celý rok. Podle Kodeta se dřevo zatím ještě dá udat, ale jeho cena už klesla asi o čtvrtinu. Skoro neprodejné jsou hodně poškozené stromy. "Proto jsme se snažili těžit dřevo hlavně při raných známkách poškození," uvedl. Správa se stará zhruba o 3700 hektarů lesa města Jihlavy.

V lesích společnosti Kinský na Žďársku byla hlavní část poškozených stromů vytěžena už koncem září, ale v porostech se stále objevují další souše, řekl lesní rada Miroslav Matoušek. "Dopad sucha bude dlouhodobější, to bude pokračovat minimálně celý příští rok," předpokládá. Kinským patří 5800 hektarů lesů. Větší problémy s kůrovcem jsou spíše než na výše položeném Žďársku v lesích na Moravě a v nižších polohách kraje, uvedl Matoušek. Dřeva je kvůli tomu na trhu přebytek a těžko se prodává už teď.

Věra Stejskalová dr


Zdroj: ČTK, 23. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 21:47