Agris.cz - agrární portál

Polský šmejd? Závadné maso pochází hlavně z Česka

23. 11. 2015 | Denik.cz

Před konzumací masných výrobků varuje nejen Světová zdravotnická organizace, která je nedávno zařadila na seznam prokázaných karcinogenů. Jako nebezpečné či falšované pranýřuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) konkrétní salámy, klobásy, párky či opracovaná masa. Rizikové jsou zejména výrobky od tuzemských masokombinátů a uzenářů, vyplývá ze záznamů portálu Potraviny na pranýři.

Aktuálně na něm inspekce varuje před 32 produkty. Z nich bylo 30, tedy 94 procent, vyrobeno v České republice, uvádí ve svém nejnovějším vydání tabletový týdeník Dotyk. Přehled SZPI ukazuje, že u tuzemských masných výrobků jsou nedostatky odhalovány častěji než dříve.

Archiv na serveru Potraviny na pranýři obsahuje celkem 389 položek v kategorii masné výrobky, z toho jich je 297 od tuzemských producentů. Podíl českých výrobků, u kterých inspektoři během tří let zjistili různé prohřešky, tedy představoval 76 procent oproti nynějším 94 procentům z celkově závadného masného zboží na pultech.Z Polska, jehož potraviny doprovází v Česku nechvalná pověst, přitom pochází jediný z 32 masných výrobků, před nimiž inspekce v poslední době varovala. Jde o krůtí maso, kterého bylo v balíčku méně, než uváděl obal. V archivním přehledu je pak 23 polských z celkem 389 masných výrobků, které neprošly kontrolou.

TÁŇA KRÁLOVÁVíce se dozvíte v aktuálním vydání týdeníku Dotyk.


Zdroj: Denik.cz, 23. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 21:17