Agris.cz - agrární portál

Pražanovi pančovali výrobky AB style, řekl bývalý majitel likérky

23. 11. 2015 | ceskenoviny.cz

Otec a syn Pražanovi ze Zlínska údajně pančovali výrobky frýdecko-místecké likérky AB style. U zlínského krajského soudu to dnes řekl bývalý majitel likérky Milan Antoniazi, který je stejně jako Pražanovi stíhán za daňový únik při odběru nelegálního lihu od hlavy lihové mafie Radka Březiny. Pražanovi vinu odmítají. Pokud je ale soud uzná vinnými, hrozí jim až třináctileté vězení.

Antoniazi u soudu řekl, že v letech 2006 a pozdějších se na trhu v celé zemi objevilo mnoho padělků výrobků jeho společnosti. Kvůli tomu prý celníci a policie v likérce udělali 275 kontrol. Pro objasnění věci si najal soukromého detektiva, který podle něj i s pomocí informací Radka Březiny zjistil, že pančované výrobky pocházejí od otce a syna Pražanových, kteří měli výrobní prostory a sklady v Tlumačově, Fryštáku a Kostelci na Zlínsku.

Likérku AB style prý kontaktovala i jednatelka tiskárny z Otrokovic, která vyráběla její etikety. Zakázky údajně byly i na půl milionu kusů, faktury platila firma ze Zlínska. Antoniazi řekl že předal získané informace policii a celní správě. "Domnívám se, že veškerý pančovaný alkohol mé likérky AB style pocházel z produkce Pražanů," dodal. Od obchodních partnerů zjistil, že jeho vlastní výrobky nemohly pančovaným, které stály až o půlku méně, konkurovat.

Jméno likérky AB style se objevilo i v roce 2012 při metanolové aféře, která si vyžádala pět desítek životů. Vodka a Tuzemák firmy údajně obsahovaly denaturační činidlo 2-propanol, přičemž předpisy jeho přítomnost v lihovinách zakazují, a nadlimitní množství metanolu. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce nešlo ani u jedné látky o množství, jež by způsobilo zdravotní komplikace,. Znamená to ale, že se při výrobě použil řádně nezdaněný líh. AB style tvrdila, že jde o padělky.


Zdroj: ceskenoviny.cz, 23. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 21:57