Agris.cz - agrární portál

Českým zemědělcům se za hranicemi daří. Nejvíc se vyváží cigarety, pšenice či olej

23. 11. 2015 | ČT 24

V zahraničním obchodě hlásí zemědělci úspěšná tři čtvrtletí letošního roku. Vývoz agrárních produktů vzrostl na 147 miliard korun. Dovoz byl přitom vyšší jen o necelých jedenáct miliard, což je nejlepší výsledek za šest let. Největší množství peněz plyne při vývozu do zahraničí z cigaret, pšenice nebo řepkového oleje.

Obrat českého agrárního zahraničního obchodu se za první tři čtvrtletí roku 2015 v meziročním srovnání výrazně zvýšil. Jeho celkový objem vzrostl o 9,3 procenta na bezmála 305 miliard korun. Rostl sice i dovoz, ale především o více než deset procent narostl vývoz českých zemědělců a potravinářů. Dosáhl tak hodnoty 147 miliard korun, zatímco dovoz 157,9 miliardy korun.

„Snažíme se být neustále aktivní a podporovat agrární zahraniční obchod. Zřídili jsme nové pozice zemědělských diplomatů pro klíčové země, podíleli jsme se na prezentaci českých potravinářských firem v zahraničí a zúčastnili se několika veletrhů v mimounijních zemích,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Stát by byl každopádně raději, kdyby firmy zboží za hranice vyvážely ještě víc.

Hlavní cesty vývozu míří na Slovensko i Německo

Tuzemské zboží nejčastěji putuje na trhy sousedních států. Na Slovensko míří zboží za 30,7 miliardy korun, do Německa za 28,1 miliardy a do Polska za 15,5 miliardy. Mezi silné trhy patří i Itálie nebo Rakousko.

„Pokrytí v Evropě je velmi dobré, ale exportujeme i do Jižní Ameriky, do Austrálie, na Nový Zéland. Nedávno jsem měl zkušenost s tím, že se dají naše krmiva pro psy, kočky i hlodavce koupit i v Grónsku,“ zmínil marketingový ředitel Martin Šámal z firmy Brit, která se zabývá jedním z nejsilnějších sektorů českého agrárního vývozu. Zvířecí výživy se loni podařilo prodat do ciziny za 7,6 miliardy korun.

Ven jdou cigarety, do země vepřové

Ještě víc peněz ale plyne z vývozu cigaret nebo pšenice. Na stejné úrovni se pak daří mléku a smetaně, řepkovému oleji či pečivu. Zároveň jsou pekařské výrobky jednou ze silných položek dovozu, rovněž pak vepřové maso nebo čokoláda a kakaové boby na její výrobu.

Kromě kamionové dopravy se zboží za hranice dostává i letadly. Na pražském letišti tvoří čistě nákladní doprava dvě procenta letů. „Zboží se přepravuje i v letadlech, která standardně přepravují cestující,“ zmínila mluvčí Letiště Václava Havla Marika Janoušková.

Rusko je stále důležitý trh, avšak omezený sankcemi

Mimo EU i nadále směřuje zboží českých zemědělců nejvíce do Ruska, hodnota exportu však v meziročním srovnání klesla o 23 procent. Tento pokles způsobilo především ruské embargo. Kvůli němu se podle Jurečky například hledají nové trhy pro mléčné produkty.

Ještě o osm procent více klesl export na Ukrajinu, která se potýká v důsledku vnitropolitické situace s těžkou ekonomickou krizí.


Zdroj: ČT 24, 23. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:13