Agris.cz - agrární portál

Pančovaný alkohol zabil během dvou týdnů 15 Rusů

23. 11. 2015 | ČTK

V Rusku během posledních dvou týdnů zahynulo 15 lidí, kteří popíjeli ilegálně vyráběný alkohol, a to včetně pěti Sibiřanů, kteří pili padělanou americkou whisky. Oznámil to dnes mluvčí ruských vyšetřovatelů, podle kterého by situaci zlepšilo zavedení státního monopolu na výrobu lihu a přísnější kontroly nad dovozem lihovin.

"V naší zemi by zavedení opatření jako monopol na výrobu lihu a zřejmě i na celou výrobu alkoholu mohly významně zlepšit bezpečnost našich občanů i zvýšit příjmy do státního rozpočtu," prohlásil mluvčí Vladimir Markin.

Agentura AP připomněla, že Rusko má rozpočtové potíže kvůli poklesu cen ropy na světovém trhu, své hlavní vývozní položky.

Markin dříve informoval, že mezi lidmi, kteří se v okolí Moskvy na výročí bolševické revoluce otrávili padělanými lihovinami s příměsí metanolu, byl i pracovník ministerstva vnitra. Ten se zúčastnil večírku, během kterého čtveřice hostů a hostitel vypili pět lahví padělaného značkového rumu.

Po nepodařeném pokusu o prohibici za vlády posledního sovětského vůdce Michaila Gorbačova v 80. letech se úřady v poslední době snaží zkrotit nadměrné pití zvyšováním úředních cen alkoholu a dalšími omezeními. Například od večerních 23:00 až do osmé ráno se v ruských obchodech nesmějí prodávat ani lihoviny, ani pivo - a místně mohou být tyto zákazy ještě přísnější.

Zdražování a omezování dostupnosti legálního alkoholu ale podle expertů vede i k tomu, že stále více Rusů sahá po levnější, ale nebezpečnější nelegální produkci, samohonce z domácích palíren a nekvalitních náhražkách.

Celostátní osvětový projekt "Střízlivé Rusko" vedl k sestavení žebříčku regionů nejméně a nejvíce propadlých alkoholu. Nejstřízlivější se ukázaly severokavkazské autonomní republiky, obývané muslimy: Čečensko, Ingušsko a Dagestán. Čtvrtá příčka patří Moskvě a pátá Petrohradu, někdejšímu hlavnímu městu carského Ruska, uvedl dnes server Newsru.com.

Na opačném konci žebříčku skončila Židovská autonomní oblast, Něněcký autonomní okruh, Magadanská oblast a Kamčatský kraj, které zřejmě spojují drsné životní podmínky na východní periferii Ruské federace.

Žebříček se sestavoval se zřetelem na množství alkoholiků v regionu, úmrtnost na otravy alkoholem, počet zločinů spáchaných v opilosti a objemy prodejů vodky a piva v přepočtu na 100.000 obyvatel, jakož i se zřetelem na lokální protialkoholní opatření.

O pověst nejhorší oblasti se v předchozích letech přetahovala Komiská republika na Sibiři s Karélií u hranic s Finskem.

Alkoholismus v Rusku autoři žebříčku přirovnávají k "národní pohromě", která "vážně postihuje demografický, kulturní, duchovní a mravní, jakož i ekonomický potenciál země". Prý 76 procent dospělých Rusů pije každý den.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace v souvislosti s holdováním alkoholu každým rokem umírá půl milionu Rusů.

msk šeb


Zdroj: ČTK, 23. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 01:08