Agris.cz - agrární portál

Pivaři letos vypili o půl piva týdně víc, zjistil průzkum

24. 11. 2015 | ČTK

Čeští pivaři letos pijí více piva než loni. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) u mužů meziročně stoupla spotřeba o půl velkého piva (0,25 l) na 8,3 piva týdně, u žen o decilitr na 2,5 velkého piva. Do průzkumu se v září zapojilo 953 lidí starších 18 let, kteří alespoň někdy konzumují pivo, informoval dnes na setkání s novináři Jiří Vinopal z CVVM. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven skutečný výstav za letošních prvních osm měsíců klesl o dvě procenta.

Pivo v ČR pravidelně konzumuje 91 procent mužů a 56 procent žen. Tento průzkum se v ČR dělá již 12 let. "Dlouhodobě deklarovaná spotřeba piva u mužů stagnuje, až mírně klesá, u žen naopak postupně stoupá," dodal Vinopal. Ženy pijí pivo v průměru dvakrát týdně, muži si pivo nejčastěji dávají každý druhý den.

Starší lidé pijí pivo o něco častěji. Dlouhodobě podle průzkumu roste podíl lidí s vysokoškolským vzděláním, kteří pivo pijí. Letos to bylo 93 procent z dotázaných vysokoškoláků, v roce 2004 byl podíl přibližně 87 procent. Skoro devět z deseti mužů a 60 procent žen se zajímá o to, jaké pivo pijí.

Spotřeba piva v Česku od začátku letošního roku do konce srpna meziročně klesla o dvě procenta. Naopak export vzrostl o osm procent. Vyvezlo se o 190.000 hektolitrů zlatavého moku více, naopak domácí zákazníci vypili o 185.000 hektolitrů méně. Svazové údaje jsou přibližně za 90 procent trhu. Na stagnaci se podle svazu odrazily hlavně jarní měsíce, naopak v létě byla tuzemská spotřeba na obvyklé úrovni.

Podle svazu se zatím stále nepodařilo zvrátit trend odlivu hostů z restaurací, kteří raději pijí lahvové pivo doma. Spotřeba v přímém prodeji v gastronomii zůstává stejně jako loni na 41 procentech.

Pivovary v Česku loni uvařily 19,65 milionu hektolitrů piva, což bylo o 2,3 procenta meziročně více. Zatímco domácí spotřeba stagnovala, vývoz vzrostl o osm procent. Celková domácí spotřeba piva včetně nealkoholického loni činila 16,29 milionu hektolitrů, každý obyvatel Česka tak stejně jako předloni vypil v průměru 144 litrů piva.

drh dvd


Zdroj: ČTK, 24. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:49