Agris.cz - agrární portál

Vánoční stromky na jihu Čech mírně zdraží

25. 11. 2015 | ceskenoviny.cz

Vánoční stromky na jihu Čech budou letos dražší než v předchozích letech. Zdraží o jednotky procent. ČTK to řekli majitelé soukromých plantáží, městských společností a zástupci státního podniku Lesy ČR. Některé z firem nyní začaly na stromky, které se před vánočními svátky stávají cílem zlodějů, stříkat aromatickou látkou, která začne ve vytopené místnosti zapáchat.

"Vyplatí se to, zloděje to odradí, čemuž se ani nedivím. Ten puch by vám dokázal vánoční atmosféru u štědrovečerního stolu pěkně znepříjemnit," řekla ČTK Venuše Plchotová za lesní školku v Budkově na Prachaticku. Postřik na stromky používá i společnost Lesy a rybníky města Českých Budějovic. Stromky ale nepěstuje na vlastních plantážích, odkud mizely ve velkém, ale jsou z běžných prořezávek v lesích, o které se českobudějovičtí lesníci starají.

"Používáme ji (ochrannou látku) a hodně nám to pomáhá. Ztráty máme, ale nejsou to hromadné nájezdy," uvedl jednatel a ředitel firmy Josef Schoř.

Firma bude smrčky, borovice a jedle prodávat od soboty 12. prosince ve svém sídle v Haškově ulici v Českých Budějovicích. "Pravděpodobně cenu zvýšíme o několik procent. Rozhodně nic razantního, co by měl zákazník pocítit," řekl Schoř. Loni tu stál zhruba 1,5 metru vysoký smrk 180 korun, stejně velká borovice 250 a jedle 300 korun. Za zabalení si zákazník připlatí 20 korun.

V lesní školce v Budkově, která patří společnosti Lesy ČR, zdraží proti loňskému roku zhruba o sedm procent. "Ceny se drobně zvýší. Důvodem je zvětšení ceny vstupních surovin i nákladů souvisejících s pěstováním, lidskou práci nevyjímaje," řekla Plchotová.

Školka bude prodávat standardní množství stromků, tedy kolem 4500. Metrový smrk přijde zhruba na 100 korun, třímetrová jedle téměř na 800 korun. Zákazníci mohou nakupovat v Budkově, ve Vimperku a v Prachaticích.

Zajímavou nabídku mají na plantáži v Česticích na Strakonicku, kde si svůj stromek mohl každý vybírat už v září. "Stromek je rezervovaný, já na něj pověsím cedulku se jménem a uříznout ho můžu třeba na Štědrý den dopoledne," řekl ČTK majitel plantáže Václav Komrska. Ceny jeho stromků jsou proti minulému roku vyšší zhruba o pět procent. Jedle do 150 centimetrů přijde na 300 korun a 2,5 metru vysoká jedle na 400 korun.

Bohumil Smetana z Heřmanče na Jindřichohradecku letos dodá na vánoční trh asi 4000 stromků, většinu prodá v jižních Čechách nebo na Vysočině. V nabídce má jedli kavkazskou či smrk pichlavý. Cena zůstane podle Smetany stejná jako loni, 140 korun za metr smrku a 220 korun za metr jedle.


Zdroj: ceskenoviny.cz, 25. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 18:37