Agris.cz - agrární portál

Bez podpory obnovitelných zdrojů může zkrachovat 415 bioplynek

25. 11. 2015 | ČTK

Ministerstvo zemědělství tvrdí, že v důsledku rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) o nevyplacení podpory obnovitelných zdrojů by mohlo zkrachovat 415 bioplynek o výkonu 306 MW ročně. ČTK to dnes sdělil mluvčí rezortu Hynek Jordán.

ERÚ minulý čtvrtek rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR nebude pro příští rok vyplacena podpora. Má jít až o 42 miliard korun. Peníze nemají dostat solární elektrárny, některé plynové teplárny či zdroje na biomasu, které dosud neschválila Evropská komise. ERÚ tvrdí, že by vypsáním podpory překročil zákon.

"Zrušení této podpory takto bez předchozího varování povede ke skokovému zhoršení cash-flow dotčených podniků a jejich neschopnosti splácet závazky zejména vůči bankám," uvedl Jordán, podle kterého může dojít k rychlému uzavírání provozoven. To by podle něj mohlo ohrozit nejenom dodávku elektřiny, ale v zimě i dodávky tepla v některých obcích.

Podle Jordána nyní notifikuje podporu Evropská komise, rozhodnutí by mělo být jasné v únoru. "Pokud následně ERÚ chybějící prostředky doplatí, mohla by se situace částečně napravit," dodal mluvčí. Ministerstvo vede Marian Jurečka (KDU-ČSL), jeho stranický šéf Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) ale pro MF Dnes uvedl, že by ERÚ s vypsáním podpory mělo do notifikace počkat.

S rozhodnutím ERÚ nesouhlasí ani Agrární komora ČR. Podle ní by se v případě omezení podpory pro přímé spalování biomasy mohla zhoršit kvalita ovzduší v nejohroženějších lokalitách jako Moravskoslezský nebo Ústecký kraj. "Spalování polní, popřípadě lesní biomasy při výrobě tepla nebo elektrické energie přitom představuje zajímavou alternativu fosilním palivům," řekla mluvčí komory Dana Večeřová, podle které zaostává ČR v těchto formách výroby energie o 15 let za svými sousedy.

Proti rozhodnutí ERÚ se dnes také vyslovila Hospodářská komora ČR, podle které může nevyplacení podpory vést k rušení pracovních míst a ke zvýšení cen tepla. "Vyzýváme proto zainteresované orgány státní správy, aby ve vzájemné spolupráci okamžitě podnikly všechny nezbytné kroky pro zachování provozní podpory v příštím roce," uvedla ve svém prohlášení společně se Svazem průmyslu a dopravy ČR a Teplárenským sdružením ČR. Po vypsání podpory volá i ministerstvo průmyslu a obchodu.

ERÚ trvá na tom, že dokud zdroje notifikaci mít nebudou, podporu jim nevypíše. Úřad požaduje po české vládě, aby vytvořila nějaký zákonný rámec, na základě které by mohl podporu navzdory chybějící notifikaci vypsat.

Problém s nevypsanou podporou je i politickou záležitostí. Současnou šéfku ERÚ Alenu Vitáskovou může totiž odvolat pouze prezident Miloš Zeman, který se s ní má podle informací ČTK v nejbližších dnech setkat.

drh mha


Zdroj: ČTK, 25. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 22:08