Agris.cz - agrární portál

Za týden startuje v Brně Mezinárodní filmový festival EKOFILM

25. 11. 2015 | Ministerstvo životního prostředí

3. – 5. prosince se v Brně uskuteční 41. ročník MFF EKOFILM. Tradiční filmový festival, jehož pořadatelem je Ministerstvo životního prostředí, má letos jako hlavní téma odpady. Pestrý filmový i doprovodný kulturní program na diváky čeká v sále Bakala, v Místodržitelském paláci, v kině Art a Scala. Promítat se bude celkem 90 filmů z celého světa a proběhne na 20 doprovodných akcí, konkrétně řada výstav a také besedy se známými osobnostmi filmu a kultury.

Píseň moře, Samara, Landfill Harmonic, Gorily v mlze, Muž, který sázel stromy – to jsou jen některé filmy, které budou diváci moci spatřit na letošním festivalu věnovaném ekologii. Ten se ponese nejen ve znamení premiér filmů s environmentální tematikou a ochranou kulturního a přírodního dědictví a s úplně novou dramaturgií, ale navštíví ho i řada významných osobností – porotci naší mezinárodní soutěže John Zerzan, Alice Parman, Francesco Aber, Jan W. Jongepier či Thomas Toivonen. Besedovat budou návštěvníci s Václavem Bělohradským, Hanou Liborovou a dalšími osobnostmi. Prezidentem festivalu se stal Ladislav Miko. Tento významný odborník na oblast životního prostředí a bývalý ministr životního prostředí je respektovanou osobností u nás i v Evropě [1].

„Když jsem byl osloven s nabídkou funkce prezidenta, ani chvilku jsem neváhal – snad jen v souvislosti s tím, zda budu moci věnovat festivalu tolik času a úsilí, kolik si zaslouží. Ekofilm je pro mne akce, na kterou může Česko být oprávněně hrdé, nejen nejstarší filmový festival s ekologickou tematikou na světě, ale i místo, kde se setkávají lidé, kterým životní prostředí a také předávání zprávy o něm nejsou lhostejné. Zúčastnil jsem se festivalu jako divák, ministr i jako tvůrce filmu a vždy to pro mne bylo poučné, zajímavé a inspirativní. Mám ten festival rád, věřím v jeho potenciál stát se v dobrém slova smyslu velkým festivalem a chci mu v tom co nejvíce pomoci. Na letošní ročník se moc těším, věřím, že brněnské environmentální podhoubí mu pomůže a také jsem přesvědčen, že se současně vrátí na všechna místa, kde ho měli a mají rádi a kde pro něj hodně udělali v horších časech,“ prozradil Ladislav Miko.

Letošní ročník bude vedle bohaté a pestré filmové přehlídky doplněn i řadou výstav: Novou Guineou cestovatele Rudolfa Švaříčka, která začíná v prostorách sálu B. Bakaly již dnes, Bránou recyklace, kterou dodal partner festivalu společnost EKO-KOM, výstavou Ministerstva životního prostředí Národní parky a v neposlední řadě tematickou expozicí Odpady jsou zdroje, kterou zapůjčil hlavní partner MFF EKOFILM, společnost SITA.

„Jsem rád, že se festival poprvé koná v našem městě, a přeji mu, aby si našel své nadšené a spokojené diváky a aby se jim líbil,“ řekl primátor Brna Petr Vokřál.

A proč jsou tématem letošního ročníku festivalu právě odpady a jejich třídění, shrnuje náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž: „V České republice od letošního roku platí povinnost třídit kromě standardních komodit, jakými jsou papír, plast, tetrapak či sklo, nově i kovy a bioodpad. Ministerstvo životního prostředí považuje za důležité lidem ukázat, že odpady mohou být i významnou surovinou. Když už je vytvoříme, měli bychom je umět v maximální míře i využít. Čím méně odpadu skončí na skládce či ve spalovně, tím lépe pro naše životní prostředí.“

Poznámky:

[1] Ladislav Miko patří v současné době mezi nejvýše postavené Čechy v orgánech Evropské unie - působí jako zástupce generálního ředitele na úseku pro zdraví a bezpečnost potravin Evropské komise

Festivalová fakta v kostce (PDF, 151 kB)

  • Kontakt pro více informací:
  • Blanka Kramolišová
  • Tel.:+420 607 026 500
  • E-mail: press@ekofilm.cz

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí, 25. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:35