Agris.cz - agrární portál

Kolínská sodovkárna Koli bude mít letos rekordní tržby

26. 11. 2015 | ČTK

Sodovkárna Koli z Kolína bude mít letos rekordní tržby. Loni utržila více než 100 milionů korun, letošní tržby vzrostou díky horkému létu přibližně o 15 procent. ČTK to řekl obchodní ředitel a syn majitelů sodovkárny Pavel Vavruška mladší.

Závod Koli dodává své nápoje do gastronomických zařízení v celé zemi, a to v sudech, skleněných lahvích a pet lahvích. V poslední době jdou nejvíce na odbyt sudy s točenými nápoji. "Bylo extrémně vydařené léto, podle teplotních statistik nejlepší v historii. Navíc se nám pořád rozšiřuje síť, začali jsme vozit nově na vršek Moravy," řekl ČTK Vavruška.

Závod v posledních letech změnil design lahví a loga i receptury. V létě poptávka po nápojích několikanásobně stoupá. V zimě zde pracuje kolem 20 lidí, v létě zhruba jednou tolik. Původní výrobní prostory v centru Kolína už ale firmě nestačí, do budoucna plánuje výstavbu nového skladu.

Výroba nápojů se v Kolíně datuje od roku 1886, kdy bývalý závod bratří Fischerů na výrobu řepkového oleje koupil Josef Kocvera a továrnu přestavěl na výrobnu sodové vody. V roce 1912 koupil firmu od tehdejšího majitele Otakar Vavruška, který podnik rozšířil o výrobu limonád, lihovin, octa a o prodej vína. Jeho nástupce Vladimír Vavruška pak rozšířil výrobu o velkoobchod. Po znárodnění podniku v roce 1948 se vyráběly pouze nealkoholické nápoje a velkoobchod byl zrušen. V roce 1991 získal objekt ve špatném stavu v restitucích původní majitel. Jeho syn Pavel Vavruška odkoupil technologické zařízení, suroviny a obaly, aby mohl pokračovat ve výrobě. Obnovil činnost velkoobchodu a zavedl rozvoz zboží. Postupně začal opravovat a rekonstruovat budovy a přistavěl sklad hotových výrobků. Zmodernizoval technologii stáčení do skla a rozšířil výrobu o linku PET.

Anna Říhová kš


Zdroj: ČTK, 26. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:24