Agris.cz - agrární portál

Vietnamcům české pivo chutná, někteří ho považují za lék

26. 11. 2015 | ČT 24

České pivo má po celém světě mnoho příznivců. Mezi jeho fanoušky patří i Vietnamci, kteří mu přišli na chuť často během svých studií v tuzemsku. Jen v hlavním městě Hanoji je přes dvanáct českých pivnic a v jedné z nich se tento týden konal dokonce první festival českých piv v zemi.

Na terase obřího hostince v centru Hanoje doprovázel swingový rytmus historicky první festival českých piv. Představila se tu desítka velkých i menších značek. „Vietnamci mají rádi české pivo, má takovou chuť, že jim hodně vyhovuje,“ říká šéf Budvaru ve Vietnamu Tran Hoang Thanh.

Obliba českého piva v této asijské zemi každoročně roste. Největší reklamu mu dělají ti, kteří absolvovali české vysoké školy. A jsou jich desetitisíce. A to i z mladších generací. Anh Tuan vystudoval v Ostravě, teď pracuje jako státní úředník pro obchodní styk s EU. K českému pivu přivedl řadu přátel. Říká, že je to lék. „Měl jsem problém se žaludkem, a tak jsem každý den pil jedno, když jsem byl v Česku. Teď mám žaludek v pořádku,“ konstatuje.

Vedle českých piv byly na festivalu k ochutnání i ta vietnamská, vyráběná podle českých receptur. A úspěšně svým starším bratrům konkurují. Český originál totiž nedokáže poptávku zdaleka uspokojit. Ve Vietnamu se vypije nejvíc piv na hlavu v celé Asii.

V Česku lidi zajímá, co pijí

Ačkoliv v Česku dávají lidé přednost tradičním značkám a recepturám, kdy 9 z 10 mužů má svou oblíbenou značku, u žen pak sedm z deseti, tak polovina z nich je zároveň otevřená zkoušení nových značek a objevování pivních stylů, které neznají, konstatuje Jiří Vinopal z CVVM Sociologického ústavu Akademie věd ČR. 

Pivo v Česku konzumuje pravidelně 91 procent mužů a 56 procent žen. V posledních dvou letech se přitom zvyšuje i množstí, které čeští konzumenti vypijí. Zároveň také z výzkumu plyne, že mladí lidé pijí pivo ve stejném množství a pravidelnosti, jako ti starší. Muži si tak dopřejí pivo zhruba třikrát až čtyřikrát do týdne, zatímco ženy maximálně dvakrát. 

  • Autor mor
  • zdroj:ČT 24

Zdroj: ČT 24, 26. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:26