Agris.cz - agrární portál

Pivovary na jižní Moravě navařily speciály na Vánoce

30. 11. 2015 | ČTK

Pivovary na jižní Moravě navařily speciály na Vánoce. Novinky na trh uvádějí menší pivovary i průmyslový gigant Starobrno, který po dvou letech oprášil speciál Reserva. Vyplývá to z informací, které ČTK řekli zástupci pivovarů v regionu.

Starobrno uvařilo Reservu pro balení v "sedmičkové" lahvi, která je typická spíše pro vína. Prodává se s korkovým uzávěrem v papírové krabici. "Kromě toho se letos bude v premiéře i čepovat, a to ve vybraných restauracích v Brně a okolí," uvedla Jana Pikardová, mluvčí Heinekenu, pod který Starobrno patří.

Starobrno poprvé Reservu uvařilo v roce 2013, přičemž tehdy šlo o pivo polotmavé. Letos má sytě zlatavou barvu. Novinka je ze tří druhů výběrových moravských sladů: světlého a mnichovského sladu z Prostějova a karamelového sladu z Litovle. Je zde použit i chmel z Tršic.

Nabídku piv rozšířil i Zámecký pivovar Břeclav. "Mimo klasickou výčepní Zámeckou desítku a světlé medium pivo Podlužan jsme začali vařit i polotmavou verzi dnes už celorepublikově uznávaného ležáku Kanec. Sortiment v listopadu doplnila nová pivní značka Pivín, se kterou se široká veřejnost mohla seznámit v populárním televizním seriálu Vinaři," uvedl Jan Svoboda z pivovaru. K tomu pivovar přidává speciály Vánoční dědictví a první břeclavský ALE, tedy svrchně kvašené pivo, tmavě rubínově zbarvený Red Ale.

Minipivovar Hauskrecht, který začal vařit loni, přichystal jantarově červený bock se špetkou zázvoru. Pivo zrálo tři měsíce. Obsahuje kromě tradičního plzeňského sladu z humnové sladovny i slad mnichovský a karamelový, stejně jako kořen zázvoru. Nový pivovar kromě několika desítek hospod, restaurací a pivnic v Brně a okolí od listopadu exportuje i na Slovensko.

Sládek Petr Hauskrecht ČTK řekl, že po roce odchodu ze skupiny Heineken nelituje. "Bylo to jistě jedno z nejvážnějších rozhodnutí v mém životě - opustit vysoký post v nadnárodní společnosti a začít budovat novou značku zcela od píky," uvedl Hauskrecht. Podle něj obdobných pivovarů vzniká celá řada. "Příští léta ukážou, kdo z nich si vydobude trvalé místo na trhu," dodal.

Filip Vrána 


Zdroj: ČTK, 30. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 05:26