Agris.cz - agrární portál

Ministerstvo obrany dá dotace majitelům lesů u Vrbětic

1. 12. 2015 | ČTK

Ministerstvo obrany uvolní dotace pro majitele lesů, kterých se dotkly loňské výbuchy skladů s municí ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku. ČTK o tom dnes informoval vedoucí tiskového odboru ministerstva Vladimír Lukovský. Výzvu na předkládání žádostí o úhradu zvýšených nákladů zveřejnilo ministerstvo dnes. Maximální částka, která bude vyplacena, je 4000 korun za hektar.

Výzva se podle Lukovského týká pouze vlastníků lesa zvláštního určení na katastrálním území Divnice, Vlachovice, Haluzice, Lipová u Slavičína a Vrbětice. "V daném případě se nejedná o náhradu škod ani o náhradu újmy," uvedl Lukovský. Jako lesy zvláštního určení jsou podle něj označeny lesní pozemky, u kterých je oprávněný zájem na plnění mimoprodukčních funkcí lesa nadřazen funkcím hospodářským. "V tomto případě je tímto zájmem ochrana života a zdraví v rámci objektů důležitých pro obranu státu, kdy lesy slouží jako ochranné pásmo muničního skladu," uvedl Lukovský.

Majitelé lesa mohou žádosti podávat od 1. ledna do 31. března příštího roku. Vyhodnoceny budou do konce dubna, žadatelé se výsledky dozví v půlce května. Dotace by měly pokrýt náklady na správu a činnost lesního hospodáře, také úvěry související s pozemky.

Žádost podá například Dalibor Olšák, spolumajitel lesa ležícího v těsné blízkosti areálu, do kterého je nyní zakázán vstup. Uzavřený prostor v okolí areálu střeží armáda. Podle Olšáka však neudržovaný les ztrácí svou hodnotu. "Určitě této možnosti využiju. Byl jsem také osobně na ministerstvu, byl jsme tam pozván, aby znali názor potenciálních žadatelů," řekl dnes ČTK Olšák. Ideálním řešením složité situace majitelů lesů u areálu by podle něj bylo, kdyby je odkoupil stát či jej směnil za jiné.

Výzva ministerstva byla zveřejněna na webových stránkách ministerstva obrany www.army.cz, poslána byla i starostům obcí v okolí muničního areálu a zlínskému krajskému úřadu. Všem žadatelům na základě této výzvy bude zajištěno i potřebné poradenství, podotkl Lukovský.

Zlínský kraj přijal kvůli loňským výbuchům 136 žádostí o náhradu věcné škody. Posoudil je a přeposlal ministerstvu vnitra, požaduje proplacení zhruba 1,15 milionu korun pro 38 žadatelů. Lidé chtějí náhrady za objížďky, firmy hlavně za přerušení výroby a ušlý zisk. Ministerstvo vnitra nyní žádosti posuzuje. Odškodněni by měli být lidé, kteří byli poškozeni v souvislosti se zásahem integrovaného záchranného systému, tedy policie, hasičů a záchranářů. Škody způsobené samotnými výbuchy by měl hradit viník, ten však ještě není známý.

jmk jpt


Zdroj: ČTK, 1. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 07:34