Agris.cz - agrární portál

Poptávka po vánočním perníku z Pardubic roste

2. 12. 2015 | FinančníNoviny.cz

Letošní zájem o zdobené perníky z Pardubic je větší než v předchozích letech. Od října se ve výrobnách pečou zasněžené betlémy, svícny nebo chaloupky. Výroba skončí těsně před vánočními svátky. ČTK to zjistila u majitelů firem.

"Je znát, že recese je za námi. Lidé i firmy víc utrácejí," řekl Josef Novotný, majitel společnosti Perník Novotný. Vánoční perník je podle něj zdobený převážně bílou polevou, aby lépe vynikl kontrast zlatavě hnědého perníku s iluzí sněhu. Postavy čerta, Mikuláše a anděla jsou naopak barevné, což oceňují především děti, dodal Novotný.

"Letos opravdu zakázky narostly do větších dimenzí. Lidé se asi vrací ke zboží, které nenajdou v marketech, chtějí něco typicky českého," řekla majitelka firmy JaJa Pardubice Jaroslava Janurová.

Betlémové sestavy na zakázku často zabírají polovinu stolu, ale jsou i mnohem větší. Cukrářky se jimi zabývají mnoho dní. U perníkáře Pavla Janoše na zasněžené krajině s ovečkami, lesem či dětmi, které staví sněhuláka, pracovalo dokonce pět lidí.

"Je tam hodně prvků, trvá, než se betlém poskládá, a celý musí dostatečně zaschnout. Betlém vezeme do jednoho z pražských hotelů jako vánoční dekoraci," řekl Janoš.

Zatímco v Janošově dílně chystají zejména svícny a stromečky a oblíbená je i zasněžená perníková pohlednice s Kunětickou horou či pardubickým zámkem, v ostatních výrobnách jdou na odbyt hlavně chaloupky různých velikostí. Minimálně z poloviny je vánoční výroba určená pro firmy, které perníčky obdarovávají své zaměstnance nebo klienty.

"Už bychom rádi vymýšleli nové věci, ale o chaloupky od nejmenších po největší je největší zájem," řekla Janurová.

Pardubický perník obdržel v únoru 2008 od Evropské komise ochrannou známku pro potravinářské výrobky, která jej má chránit před napodobeninami z Česka nebo jiné země. V Česku má tuto známku 33 výrobků, například Valašský frgál, Hořické trubičky nebo Olomoucké tvarůžky.

Autor: ČTK

www.ctk.cz


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 2. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 14:29