Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 2. 12. 2015

3. 12. 2015 | Agris

Cukr v Thajsku začíná vytlačovat tradiční rýži

Thajské království sází na cukr. Ke stávající padesátce cukrovarů chce postavit dvacet nových. Obyvatelé země ale začínají být na sladkém závislí, když zkonzumují denně čtyřnásobek doporučené dávky. Asijská země se stává doslova sladkou velmocí. Třetí největší výrobce cukru na planetě loni vyvezl 7,5 milionu tun sladidla.

Protipovodňová opatření za 11,5 miliardy korun chrání půl milionu lidí

Vláda dnes projednala závěrečné vyhodnocení programu Podpora prevence před povodněmi II Ministerstva zemědělství, který trval od roku 2007 a skončil v loňském roce. Na protipovodňová opatření bylo za sedm let použito více než 11,5 miliardy korun, z toho přes 10 miliard šlo přímo ze státního rozpočtu.

Nafta pro výrobce masa, mléka nebo vajec bude možná levnější

Zelená nafta pro farmáře možná bude více zvýhodněná než dosud. Ministerstvo navrhuje, aby z ní stát vracel čtyřicet procent nejen pěstitelům, ale také chovatelům. Zemědělci by tak získali skoro čtyři sta milionů. Opozice je proti. Vláda o tom má rozhodovat ve středu.

Zemědělci budou povinně hlásit letecké hnojení kapalnými hnojivy. Ministerstvo zemědělství k tomu připravilo novelu zákona

Vláda dnes schválila návrh zákona o hnojivech, který předložil ministr zemědělství Marian Jurečka. Norma mimo jiné zjednoduší a zpřehlední dohled nad dováženými hnojivy. Zcela nově také zavádí povinnost, že zemědělci musí předem nahlásit, když se chystají letecky pohnojit kapalným hnojivem pole.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 3. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:35