Agris.cz - agrární portál

Desetina zvěřiny v restauracích má nejasný původ. Hrozí přitom i vzteklina

3. 12. 2015 | ČT 24

Objednat si v restauraci zvěřinu nemusí být vždy bezpečné. Až desetina tohoto masa totiž nemá jasný původ, a mohou z něj tak hrozit nemoci. Státní veterinární správa už za to uložila pokuty přesahující tři a půl milionu korun. Kontroly letos provádí poprvé na základě novely zákona o potravinách.

Zvěřina míří do restaurací hlavně v lovecké sezoně. Přímo v lese nebo na poli ji buď hned po ulovení prohlédne proškolená osoba – prohlížitel zvěřiny, nebo prochází následnou veterinární kontrolou. V případě divočáků je nutné vyšetření na přítomnost larev svalovce, původce pro člověka nebezpečného onemocnění trichinelózy.

Podle myslivce Jiřího Mezenského se také zvěř musí ihned po ulovení označit plombou, která ji provází až do zpracování. U upytlačené zvěře ale zpravidla takové označení chybí a hrozí tak nemoci přenosné na člověka, jako je například vzteklina nebo svalovčitost.

Veterináři zkoumají původ i skladování

Na upytlačenou zvěřinu, která se dostane na talíř, se proto při namátkových kontrolách zaměřuje veterinární správa. Inspektoři zkoumají skladování masa a jeho kvalitu, kterou hodnotí třeba i čichem. Celá návštěva trvá přibližně půl hodiny.

Hlavní otázky ale míří na původ. Kdo nemá co skrývat, měl by ho podle veterinářů bez problémů sdělit. „Prokazuje tím, že nabyl živočišný produkt zcela legálně a že nepochází z nelegální porážky,“ poznamenala veterinární inspektorka Dana Legnerová ze Státní veterinární správy (SVS) Plzeňského kraje.

Nejčastější prohřešky při kontrolách jsou totiž právě chybějící dokumenty a špatné značení masa. Veterinární správa už za ně rozdala pokuty za víc než tři a půl milionu korun. „Nejkřiklavější případy šetří policie. Pokud to dosáhne intenzity trestného činu, tak už to trestá příslušný soud,“ doplnil ředitel SVS pro Plzeňský kraj Richard Bílý.

Stahování nebo škubání volně žijící zvěře je možné pouze v provozovnách, které jsou registrované u krajské veterinární správy. Pokud si restauratéři koupí už stažené zvíře, musí být maso prohlédnuté ve zvěřinovém závodě, na obale pak má mít označení závodu a zkratku státu. Lístek o původu masa a plombu musí provozovatelé uchovávat půl roku od chvíle, co zvíře získali.


Zdroj: ČT 24, 3. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 13:54