Agris.cz - agrární portál

Vláda se vrátí k rozšíření zelené nafty na živočišnou výrobu

4. 12. 2015 | ČTK

Vláda se v pondělí vrátí k projednávání návrhu na obnovení vratky spotřební daně za pohonné hmoty, tzv. zelené nafty, u živočišné výroby. Na předchozím jednání kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) diskuzi přerušil. Ministerstvo financí by mělo podle návrhu ve spolupráci s ministerstvem zemědělství vypracovat novelu zákona, kterou by se změna mohla provést.

Podle dřívějšího vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by novela zákona mohla začít platit od poloviny příštího roku, zemědělci by si ale mohli zažádat o vratku zpětně za celý rok. Informaci zaslal rezort i Evropské komisi. Tím, že by zemědělci zaplatili méně peněz na daních, by o část svých zdrojů přišel Státní fond dopravní infrastruktury. Ministerstvo ztrátu vyčíslilo na 385 milionů korun.

Nárok na uplatnění vratky nyní mají vinaři, ovocnáři, či například pěstitelé zeleniny. Dostávají zpět 40 procent daně u klasické motorové nafty a 57 procent u směsné nafty s bio příměsí.

Vláda Petra Nečase (ODS) v roce 2012 v rámci úsporných opatření nejprve schválila úplné zrušení zelené nafty. Zemědělci v reakci na to na řadě míst země zpomalovali protestními jízdami strojů dopravu na silnicích. Nečasův kabinet následně své rozhodnutí zmírnil, ukončení daňového zvýhodnění o rok odsunul a pro rok 2013 pouze snížil vratku z původních 60 na 40 procent. Ke konci předloňského roku byla zelená nafta zrušena úplně.

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě a začátkem loňského dubna tento návrh odsouhlasila. Podle současného kabinetu většina států EU daňové zvýhodnění uplatňuje, a čeští zemědělci by tak na společném unijním trhu byli znevýhodněni. Zvýhodnění ale platilo pouze pro rostlinnou výrobu. Na rozšíření podpory trvá například i Agrární komora ČR.


Zdroj: ČTK, 4. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 22:18