Agris.cz - agrární portál

Japonsko zakázalo kvůli ptačí chřipce dovoz foie gras z Francie

5. 12. 2015 | ČTK

Japonsko zakázalo dovoz foie gras, tedy tučných kachních nebo husích jater, z Francie. V jedném z francouzských oblastí se totiž objevila ptačí chřipka. Informovala o tom dnes agentura AFP, která připomněla, že Japonsko je největším dovozcem této luxusní delikatesy. Opatření navíc přichází v předvánočním období, kdy je poptávka po foie gras zpravidla největší.

Francouzské ministerstvo zemědělství 25. listopadu oznámilo, že se v zemi poprvé od roku 2006 objevil u drůbeže vysoce nakažlivý virus ptačí chřipky H5N1.

Zákaz, k němuž Japonsko sáhlo, bude zrušen 90 dní poté, co všechny zasažené francouzské drůbeží farmy vybíjí své ptactvo a dokončí nezbytné hygienické procedury, sdělilo japonské ministerstvo zemědělství. Předpokládá se, že nařízení se týká jen foie gras vyrobeného a vyvezeného po 23. říjnu. To je 21 dní před tím, než byl ve Francii registrován první případ ptačí chřipky.

Dovoz francouzské drůbeže zakázala po propuknutí ptačí chřipky už řada zemí v Asii a severní Africe, včetně Alžírska, Číny, Egypta, Japonska, Maroka, Jižní Koreje, Thajska a Tuniska. Import naopak nezakázalo 27 partnerských zemí z Evropské unie, které pouze přijaly kontrolní opatření v souladu s doporučeními Světové zdravotnické organizace (WHO).

Ptačí chřipka se přenáší na člověka jen zřídka a pouze při přímém styku s nakaženou drůbeží, má však potom vysokou úmrtnost - nepřežije ji přes polovinu nakažených. Podle údajů WHO bylo na celém světě od roku 2003 do loňského října zaznamenáno u lidí téměř 668 potvrzených případů nákazy ptačí chřipkou v 16 zemích, z toho 393 osob zemřelo.

Foie gras jsou ztučnělá játra vodních ptáků, především hus a kachen. Při produkci foie gras je ptákům zavedena několikrát denně do volete či přímo do žaludku sonda, kterou je jim tam vpraveno velké množství krmné směsi, což vede ke zvětšování objemu jater. V některých státech je tento způsob vykrmování ptáků zakázán, jinde je zase zakázán prodej tučných jater.


Zdroj: ČTK, 5. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:27