Agris.cz - agrární portál

Zastupitelé Uherského Hradiště mají zájem o Kunovský les

7. 12. 2015 | ČTK

Zastupitelé Uherského Hradiště mají zájem o Kunovský les. Nesouhlasí s plánovaným bezplatným převodem ze státu na Jihomoravský kraj, jenž by jej využil pro výuku studentů střední lesnické školy v Bzenci. Uherskohradišťské zastupitelstvo dnes jednomyslně schválilo možné bezúplatné nabytí lesa i souhlas s přijetím práva s majetkem státního podniku Lesy ČR hospodařit.

O chystaném převodu Kunovského lesa začala média informovat v létě. Vedení Uherského Hradiště s chystaným převodem na Jihomoravský kraj nesouhlasilo kvůli obavám z toho, že se v lese změní režim, a lokalita tak přestane sloužit obyvatelům města. Podle starosty Stanislava Blahy (ODS) má město o 80 hektarů Kunovského lesa zájem. Přijetím dnešního usnesení jej podle něj zastupitelstvo stvrzuje a je připraveno na další jednání.

Podle starosty Uherské Hradiště nepotřebuje les vlastnit, záleží mu však na tom, aby jej spravovalo a lidé ho mohli využívat. V lese mezi sídlištěm Štěpnice a obchvatem města má totiž radnice své zájmy. Je to rekreační prostor, který obyvatelé Uherského Hradiště denně využívají. Město v lokalitě navíc investovalo nemalé peníze do mobiliáře a o tento prostor se stará na základě smlouvy s Lesy ČR.

Kunovským lesem prochází i opravená cyklostezka, chodí tam na procházky rodiny s dětmi, je tam dětské hřiště a naučné stezky, les je cílem rekreačních běžců i dalších sportovců, kteří využívají discgolfové hřiště či zázemí pro vrhače. Blaha uvedl, že se kvůli Kunovskému lesu sešel se zástupci Jihomoravského kraje i bzenecké školy. "Všude slyším, že tu část lesa nikdo nepotřebuje," uvedl Blaha.

Záležitostí se zabývá i předseda klubu zastupitelů opoziční ČSSD, poslanec Antonín Seďa. Podle něj se nyní zkoumá zákonnost samotného usnesení, kterým byl převod lesa schválen. Seďa zmínil i další možnosti, jak by město mohlo les získat - výměnou za jiné lesní pozemky či jeho nákup za tržní cenu. Jednání ve věci budou pokračovat.

Náměstek jihomoravského hejtmana Stanislav Juránek (KDU-ČSL) v květnu uvedl, že kraj získá pro bzeneckou školu od státu asi 800 hektarů lesa v okolí Bzence a Moravského Písku na Hodonínsku, ale také právě Kunovic, Ostrožské Nové Vsi a Kostelan nad Moravou na Uherskohradišťsku. Škola dosud musela učit studenty v lesích města, za což kraj platil.

Jan Vondrášek kš


Zdroj: ČTK, 7. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 05:46