Agris.cz - agrární portál

V Česku vznikne Evropské centrum pro ochranu orchidejí

7. 12. 2015 | Denik.cz

V Česku vznikne Evropské centrum pro ochranu orchidejí. Založili ho vědci ze 12 univerzit a akademických ústavů z devíti evropských zemí. Centrum, které bude sídlit v Českých Budějovicích, se bude snažit o to, aby druhy těchto vzácných rostlin neubývaly. Na zmenšující se počty orchidejí mají negativní vliv globální změny, zvětšující se zástavba a intenzivní zemědělství. ČTK to řekl profesor ekologie Pavel Kindlmann.

Centrum bude v ČR zastřešovat akademický ústav Czechglobe a Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy. "Každá vědecká skupina se na něco specializuje, protože u orchidejí to je složité. Mají například symbiózu s houbami, kvůli změnám v zemědělství však toto spojení často zmizí a poté logicky nerostou. Určité druhy jsou tak vzácné, že je potřeba založit semennou banku," uvedl Kindlmann.

Kromě propojení již stávajících databází orchidejových lokalit v jednotlivých zemích se bude každá z laboratoří a vědeckých skupin specializovat na určitou oblast výzkumu.

Evropské centrum se bude zaměřovat i na výuku a mezioborový výzkum biologie orchidejí, jejich vztahů se symbiotickými houbami a opylovači a populační dynamiku. Jeho součástí bude i semenná banka.

"Ta je už částečně založena. Mají ji v královských botanických zahradách nedaleko Londýna. Nyní by ale bylo dobré udělat celoevropskou akci na sběr semen ohrožených druhů, aby se to soustředilo právě v Anglii," dodal Kindlmann. Na to by vědci mohli i získat peníze z evropských grantů.

V České republice se vyskytuje kolem 50 druhů orchidejí, avšak za posledních několik desetiletí ubývají stejně jako v ostatních zemích. Po pádu komunismu se úbytek zpomalil díky tomu, že zemědělci méně hnojí. K velmi vzácným patří například běloprstka bělavá, orchidej, která roste na Šumavě. V současnosti ji však ohrožuje výstavba nedaleko obce Kvilda.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 7. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 20:32