Agris.cz - agrární portál

Chotěboř letos plánuje uvařit 21.500 hl piva, o procento více

7. 12. 2015 | ČTK

Pivovar Chotěboř letos plánuje uvařit 21.500 hektolitrů piva, což je o 254 hektolitrů více než za minulý rok. Produkce pivovaru tak v meziročním porovnání stoupne přibližně o procento. V tiskové zprávě to uvedl obchodní ředitel pivovaru Richard Moravec. V Chotěboři se vaří pivo od léta 2009.

Nejvíc piva podnik prodává na Vysočině, významné odběratele má také v Praze a v Brně. Za hranice tento rok vyveze šest procent své produkce, na to na Slovensko, do Polska a do Švédska.

Do láhví pivovar stáčí pětinu piva, zbývajících 80 procent prodává v sudech. Na celkovém letošním prodeji se více než polovinou podílí dvanáctistupňové pivo, následuje desetistupňové pivo, které představuje 34 procent roční produkce. Letošním nejúspěšnějším měsícem byl pro chotěbořský pivovar červenec, kdy zákazníkům dodal 2483 hektolitrů piva.

Chotěboř je podle dostupných údajů první regionální průmyslový pivovar, který vznikl v Česku po roce 1989. Postaven byl na zelené louce. V roce 2010 se jeho roční výroba pohybovala kolem 10.000 hektolitrů, pak postupně stoupala.

Podle údajů Sdružení přátel piva patří Pivovar Chotěboř mezi pět průmyslových pivovarů fungujících na Vysočině. Největším výrobcem piva v tomto kraji je humpolecký Rodinný pivovar Bernard, jehož roční výstav loni činil 265.000 hektolitrů zlatavého moku. Nabídku v tomto kraji doplňuje 16 minipivovarů.

vst dr


Zdroj: ČTK, 7. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 16:48