Agris.cz - agrární portál

Výrobce kávovarů Keurig Green Mountain koupí německá JAB

8. 12. 2015 | ČTK

Populárního amerického výrobce kávovarů Keurig Green Mountain koupí za 13,9 miliardy dolarů (347 miliard Kč) investiční skupina vedená německou společností JAB Holding. Transakci podpořil nápojový gigant Coca-Cola, který je největším akcionářem odkupované firmy, sdělila dnes Keurig. Vzniká tím globální gigant na trhu kávy.

Skupina nabídla za jednu akcii Keurig 92 dolarů. To představuje přirážku 78 procent k páteční závěrečné tržní ceně, která ovšem od začátku tohoto roku klesla o více než 60 procent. V reakci na dnešní zprávu akcie firmy přidaly zhruba 75 procent.

Coca-Cola vstoupila do Keurig Green Mountain počátkem loňského roku. Teď v ní vlastní 17,4 procenta.

Investiční skupina JAB, kterou vlastní německá rodina Reimannů, drží kontrolní podíly v řadě firem orientovaných na spotřební zboží, jako je výrobce kosmetiky Coty, producent obuvi Jimmy Choo nebo přední aktér na trhu kávy Jacobs Douwe Egberts. JAB kupuje firmu Keurig ve spolupráci s dalšími akcionáři Jacobs Douwe Egberts, mimo jiné potravinářskou skupinou Mondelez International.

JAB se v sérii akvizic snaží vyrovnat se švýcarské potravinářské skupině Nestlé, která je jedničkou na světovém trhu s kávou. V roce 2012 koupila firmy Caribou Coffee a Peet's Coffee & Tea. Letos v červenci pak JAB vytvořila společný podnik Jacobs Douwe Egberts spojením své nizozemské dceřiné firmy D.E. Master Blenders 1753 s firmou Jacobs ze skupiny Mondelez International.

hp spr


Zdroj: ČTK, 8. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 18:25