Agris.cz - agrární portál

Svijany letos očekávají skoro o devět procent vyšší výrobu piva

9. 12. 2015 | ČTK

Pivovar Svijany na Liberecku dodá letos na trh podle předběžného odhadu 615.000 až 620.000 hektolitrů piva. Je to o skoro devět procent procent víc než loni, kdy pivovar vyrobil 570.000 hektolitrů. ČTK to dnes řekli zástupci pivovaru. Důvodem je mimo jiné pěkné počasí. Loni poprvé od roku 1998, kdy se v pivovaru obnovila výroba, výstav klesl.

V letošním roce pivovar podle svého ředitele Romana Havlíka investoval přibližně 30 milionů korun do nové šrotovny a také do přetlačných tanků a oprav svijanského zámku, který by se mohl v příštím roce otevřít veřejnosti. Zchátralý objekt koupila firma před dvěma lety, vybudovat v něm chce kulturně-společenské centrum s archeologickým muzeem a galerií.

U zámku by mohl vzniknout minipivovar, kde budou mít lidé možnost zkusit si uvařit vlastní pivo. V zámku se má otevřít pivovarská restaurace a počítá se také s ubytováním. Náklady projektu se odhadují na sto milionů korun. Již začala první etapa zhruba za polovinu sumy, 30 milionů na ni pivovar získal z norských fondů.

Svijanskému pivovaru klesá výroba sudového a roste produkce lahvového piva. Zatímco v minulosti tvořilo sudové pivo až 63 procent produkce, letos to bude podle Havlíka kolem 52 procent. Pivovar také letos začal nabízet pivo ve dvoulitrových "plechovkách pro chlapy".

Pivovar Svijany patří do desítky největších pivovarů v Česku. V roce 1997 mu přitom hrozilo uzavření, když firmu převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik vedl. Od obnovení výroby v roce 1998 se podařilo produkci pivovaru zvýšit více než čtrnáctinásobně především díky investicím za více než půl miliardy korun.

Pivovar vlastní skupina LIF, které patří také sesterský Pivovar Rohozec nebo náchodský pivovar Primátor. Hospodaření společnosti skončilo předloni ziskem 178,9 milionu korun při tržbách přes 1,105 miliardy korun. Loňské hospodářské výsledky společnost zatím nezveřejnila.


Zdroj: ČTK, 9. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 16:35