Agris.cz - agrární portál

Na klimatické konferenci v Paříži byl představen projekt zalesňování Afriky

9. 12. 2015 | Silvarium

Více než desítka afrických zemí představila na probíhající klimatické konferenci v Paříži rozsáhlý projekt na obnovení sto milionů hektarů lesů během patnácti let. Lesním porostem by tak mělo být celkem osázeno území o velikosti Egypta. Uvedl to server Idnes.cz s odvoláním na The Guardian.

Za projektem stojí podle Idnes.cz iniciativa The African Forest Landscape Restoration. Miliardou dolarů ho podpoří Světová banka, další 600 milionů dolarů pak na obnovu lesů půjde ze soukromého sektoru. Část financí by mělo poskytnout také Německo, píše server The Guardian.

Africké země pro unikátní projekt poskytnou pozemky. Etiopie, Demokratická republika Kongo, Keňa, Niger, Uganda a Burundi dohromady přislíbily 42 milionů hektarů, což je území větší, než rozloha Německa (více o projektu najdete v angličtině zde).

Zástupci všech zúčastněných zemí se podle Idnes.cz shodují, že plošná výsadba stromů bude mít pro Afriku celou řadu pozitivních důsledků. Od projektu si slibují například zpomalení desertifikace, zlepšení úrodnosti půdy, větší dostupnost zdrojů pitné vody či zvýšení biodiverzity a odolnosti vůči dopadům klimatických změn.

„Obnova naší země přinese prosperitu, příležitosti a pocit bezpečí. S projektem obnovy lesů budeme svědky rozvoje zemědělství ve venkovských oblastech. Dojde k diverzifikaci zdrojů obživy a zlepšení života lidí," cituje Idnes.cz rwandského ministra pro přírodní zdroje Vincenta Birutu.

Další informace o výstupech klimatické konference v Paříži

red.


Zdroj: Silvarium, 9. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:14