Agris.cz - agrární portál

Družstvo Agricola mělo opět dobrou sklizeň námele pro výrobu léků

10. 12. 2015 | ČTK

Letošní sklizeň námele v družstvu Agricola Bylany na Chrudimsku byla zhruba obdobná jako minulý rok, kdy ho firma dodala pro farmaceutické účely asi ze 400 hektarů plochy. Neovlivnilo ji ani dlouhodobé sucho, které v létě panovalo. V jiných letech ale byly výnosy často velmi rozdílné, většinou nižší, řekl ČTK místopředseda představenstva Vladimír Rubeš.

"Někdy jsou jen polovinou těch současných nebo i méně. Jsou třeba dva tři roky, kdy se to nedaří, jindy zase několik let po sobě vyjde," uvedl Rubeš. Družstvo je jedním z největších pěstitelů farmaceutické suroviny v zemi.

Námel je tmavý tvrdý útvar vytvářený paličkovicí nachovou, je parazitickou jedovatou houbou, která tvoří podhoubí v semeníku lipnicovitých rostlin. Obsahuje farmaceuticky využitelné alkaloidy vhodné pro výrobu léků, používané například v gynekologii a porodnictví. Družstvo dlouhodobě spolupracuje se zahraniční firmou, která námel vykupuje a zpracovává. Výhodou jsou pevně stanovené obchodní podmínky.

Družstvo obhospodařuje zhruba 1500 hektarů, kromě námelového žita pěstuje pšenici, kukuřici, řepku a cukrovku. I s jejich výnosy jsou letos zemědělci spokojeni. Kromě rostlinné výroby pochází asi čtvrtina příjmů družstva z obchodní činnosti, kdy pro jiné subjekty zajišťuje výkup, prodej a skladování zemědělských komodit.


Zdroj: ČTK, 10. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 02:06