Agris.cz - agrární portál

Moravskoslezský kraj trápí sucho, Olešná bude v únoru bez vody

10. 12. 2015 | ČTK

Moravskoslezský kraj dál trápí extrémní sucho. Průtoky v řekách jsou nejnižší od roku 1953. Pokud se situace nezmění, koncem prosince bude tento mezník překonán a půjde už o největší sucho od počátku 20. století. Zásoby vody v přehradách jsou zatím dostatečné především na Opavsku a v Jeseníkách. Naopak v Beskydech je situace vážnější. Například přehrada Olešná bude v únoru s největší pravděpodobností bez vody. ČTK to řekl technický ředitel společnosti Povodí Odry Petr Březina.

"Sucho i nadále trvá. V prosinci padají teplotní rekordy, srážky jsou hluboko pod normálem. Na horách není žádný sníh. Za současného stavu budeme mít dostatek vody do června příštího roku," dodal generální ředitel společnosti Jiří Pagáč.

Pokud se situace během zimy nezlepší a sucho bude pokračovat i na jaře, bude muset povodí přijmou další mimořádná opatření. "V přehradě Slezská Harta máme zásoby na tři roky. Budeme muset přijmout opatření, která zajistí její přečerpání do míst, kde bude voda chybět," vysvětlil Březina. Podle něj je pravděpodobné, že sucho bude pokračovat. "Až do konce ledna se dají očekávat podprůměrné srážkové úhrny. Snažíme se na to připravit. Něco vymyslet," řekl.

Dodal, že řešením bude například navýšení kapacity výroby pitné vody z nádrže Kružberk na Opavsku. Více by se mohla i využívat voda z nádrže Morávka, kde se daří díky lokálním srážkám vodu kumulovat.

Do problémů by se ale mohli příští rok dostat lidé, kteří jsou odkázáni na vlastní zdroje vody - studny či vrty. Ty mohou vyschnout. Podle mluvčího společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Marka Síbrta se to týká především podhorských oblastí v okolí Kopřivnice a Frenštátu pod Radhoštěm. Ještě letos se to týkalo i Jablunkovska. "Tuto oblast ale na jaře napojíme na páteřní vodovod. Z Třince tam přivedeme vodu z nádrže Kružberk," řekl Síbrt.

Asi největší problémy vodohospodáři očekávají u nádrže Olešná na Frýdecko-Místecku, která zásobuje vodou především průmyslovou výrobu společnosti Biocel v Paskově. Hladina ne nyní na 20 procentech běžné kapacity a i nadále klesá. "Zásobu tam máme do února příštího roku. Pak tam zůstane jen minimum vody potřebné pro zachování života. Pro výrobu v Biocelu budeme muset využívat vodu z přehrady Žermanice," doplnil Březina.

Sucho Moravskoslezský kraj trápí už několik měsíců. Negativně se v regionu například projevilo na úrodě hlávkového zelí. Výnosy poklesly až o 90 procent. Ve velkém také usychaly sazenice v lesních školkách. Za několik let se to může projevit zdražením vánočních stromků z české produkce.


Zdroj: ČTK, 10. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 00:38