Agris.cz - agrární portál

Opravy hřebčína v Kladrubech skončily, stály 350 mil. Kč

11. 12. 2015 | ČTK

Rekonstrukce hřebčína v Kladrubech nad Labem na Pardubicku skončila a do opravených stájí se tak tento týden mohli vrátit i koně, především chovné klisny s hříbaty, které byly ustájené v dočasných prostorách. Práce na opravě a nových expozicích hřebčína přišly na 350 milionů korun. Náklady tak byly o 50 milionů korun vyšší než stoprocentní evropská dotace. Peníze navíc si vyžádaly práce, se kterými projekt nepočítal, ale bylo je třeba udělat. ČTK to dnes řekl ředitel hřebčína Jiří Machek.

Podle něj jsou vždy některé položky, které unie pojímá jako neuznatelný náklad. Hřebčín zároveň opravoval například vnitřní nádvoří, které nebylo součástí rekonstrukce hrazené z evropských dotací. "Není možné, abychom opravili hřebčín a přitom neopravili povrch vnitřních nádvoří. Nebo to bylo restaurování mobiliáře do kostela, s čímž projekt nepočítal," řekl Machek. Podle něj zbylou padesátimilionovou částku zaplatí hřebčín ze svého.

Hřebčín opravil 17 budov a tři volná prostranství se sousošími. Historickému komplexu se navrátila jeho klasicistní podoba. Fasádám dominuje zelená a bílá.

Práce se protáhly o devět měsíců. Hlavní dodavatel stavby byl v insolvenčním řízení, také některé objekty byly ve značně špatném stavu, což rekonstrukce zkomplikovalo. Navíc šlo až o třetí tendr. První byl zrušen, protože neměl všechny náležitosti, druhý prověřuje policie kvůli údajné manipulaci a v případu obvinila řadu lidí i firmy.

Hřebčín otevřel některé nově opravené prostory výjimečně na pár dní v říjnu. Oficiálně si ho veřejnost prohlédne od nové sezony, která začíná 1. dubna příštího roku. Návštěvníky čeká vedle prohlídek stájí řada novinek, například prohlídky lesovny či vodárenské věže.

Nové expozice představí reprezentativní a arcibiskupské postroje, dobové kočáry, připomenou historii chovu koní nebo rod Habsburků, který hřebčín vlastnil. Vybudována byla i expozice sedlářství se sedlářskou dílnou a simulátor jízdy se spřežením.


Zdroj: ČTK, 11. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:04