Agris.cz - agrární portál

Předsednictvo ASZ ČR: Stát je nesolidním partnerem v oblasti obnovitelných zdrojů energie

11. 12. 2015 | ASZ

Předsednictvo Asociace soukromého zemědělství ČR je silně znepokojeno situací, která vznikla v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Nevypsání cenového rozhodnutí pro většinu podporovaných zdrojů energie ze strany Energetického regulačního úřadu je jednoznačně důsledkem nečinnosti a nechuti státu již dříve řešit neadekvátní nastavení výše dotace zejména u fotovoltavických elektráren.

Nastalá situace se ale nedotkne pouze fotovoltaického průmyslu, nýbrž i řady sedláků – členů Asociace soukromého zemědělství ČR, kteří se po vzoru zemědělců z ostatních států rozhodli v rámci diverzifikace aktivit pro výstavbu menších bioplynových stanic, jež jim umožňují efektivně zužitkovávat veškerý faremní odpad.

V tomto oboru navíc nejde o zdaleka první ránu pod pás, kterou stát všem zúčastněným uštědřil. Jen namátkou uvádíme řadu dalších, které se vztahují k období posledních několika let:

  • zrušení daňové úlevy,

  • zavedení solární daně a změna odpisových sazeb (pouze u fotovoltaických elektráren),

  • neustálý tlak na již zkolaudované stanice na úpravu a modernizaci technologií,

  • změny v legislativě, které způsobují nutnost zavádět nová měření, postupy zpracování údajů a evidence pro případné kontroly,

  • od 1. 1. 2016 zrušení osvobození platby daně za elektřinu.

Příkladů, kdy stát motivoval a nasměroval podnikatele k určitému druhu činnosti a posléze svévolně a zcela zásadně měnil podmínky pro daný podnikatelský záměr, je však mnohem více. Jako příklad z poslední doby nechť poslouží třeba podpora širší struktuře produkce

farem z Programu rozvoje venkova na jedné straně a jejich následná diskriminace zbytečnou a byrokratizující podmínkou tzv. „aktivního“ zemědělce na straně druhé.

Hazardování s lidskou snahou a důvěrou ve stabilní a transparentní podnikatelské prostředí – tak Předsednictvo Asociace soukromého zemědělství ČR vnímá přístup státu k situaci v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Považuje ho za alarmující, nedůstojný a žádá nápravu. Státu nyní nic nebrání v naplnění závazků a poukázání zálohových plateb.

Předsednictvo ASZ ČR


Zdroj: ASZ, 11. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 20:39