Agris.cz - agrární portál

Vinaři čekají na mrazy, aby mohli dělat ledové víno

11. 12. 2015 | ČTK

Vinaři z Moravy mají za sebou jednu z nejlepších sezón. Někteří by ji chtěli zakončit ještě sklizní hroznů na ledové víno, čekají, až přijde mráz. Jsou ale firmy, které už čekání na pořádnou zimu vzdaly. Hrozny na ledové víno musejí projít mrazem, teplota při sklizni musí být minimálně minus sedm stupňů. Taková zima ještě na jižní Moravě v této sezóně nebyla.

"Na ledové víno jsme nechali letos ještě nějakou vinici. Asi počkáme jestli náhodou nedojde mráz, vypadá to až po Vánocích," uvedl ředitel vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice Marek Šťastný. Na vinicích má hrozny ještě asi na hektaru. "Počkáme asi do ledna," dodal.

Na mrazy čeká také Vinařství Sádek, s.r.o. z Vysočiny. Jeho majitel Lubomír Lampíř dnes ČTK řekl, že má na keřích 1500 kilogramů odrůdy Sauvignon. "Už se to trhá a padá na zem. Je to krásně seschlé a zajímavé. Spadlé hrozny dáváme na bedýnky," uvedl Lampíř. Podle něj nelze na sklizeň čekat dlouho. "Ještě počkám jestli teploty neklesnou, ale nejpozději mezi svátky to posbírám a pokud nebude na ledové, uděláme například výběr z hroznů," uvedl. Podle něj by ledové víno bylo sladkou tečkou za letošní sezónou. Na trhu je o něj zájem. Lidé, když jezdí do vinařství, tvrdí, že vyráží za suchým vínem, ale odváží si plné tašky sladkého, dodal Lampíř.

Na mrazy čekají i vinaři z Velkých Bílovic. "Ledové víno neděláme každý rok. Na vinici ho necháváme až do ledna, jen když jsou hrozny zdravé. Může vzniknout ze všech odrůd, ale nejlépe se dělá z hroznů, které mají tlustou slupku. Například Neuburg, Veltlínské zelené, Chardonnay, Cabernet Moravia nebo Frankovka," uvedl velkobílovický vinař Stanislav Hrabal.

Vinaři nyní doufají, že se ledového vína dočkají a doplní jeho zásoby po špatné loňské sezoně, kdy hrozny pohnily už v říjnu a v lednu na většině vinic nebylo co sklízet. Někde to už ale vzdali, což se týká například Vinných sklepů Lechovice. "Ledové víno mít nebudeme. Zdravotní stav hroznů se po přejití prvních mrazíků zhoršil, a proto jsme je sklidili. Byla narušená třapina a hrozny začaly padat na zem," uvedl vedoucí vinic firmy Roman Staněk.

Filip Vrána 


Zdroj: ČTK, 11. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 02:12