Agris.cz - agrární portál

Vláda se poradí o přerozdělení 600 milionů korun pro zemědělce

11. 12. 2015 | ČTK

Chovatelé prasat a krav mají příští rok dostat mimořádnou dotaci 600 milionů korun, napůl z rozpočtu Evropské unie a napůl z rozpočtu ministerstva zemědělství. Vládní nařízení, které rozdělení peněz umožní, projedná v pondělí vláda. Podle návrhu ministerstva zemědělství by měli dotace dostat farmáři, kteří na konci letošního srpna chovali alespoň tři dojnice nebo pět prasnic. Ministerstvo doufá, že peníze dostanou nejpozději v dubnu.

Peníze zemědělci dostanou jako pomoc ve chvíli, kdy se klesla cena vepřového a mléka v důsledku menší poptávky z Číny, zrušení mléčných kvót, ale i ruského embarga na dovoz potravin. Podle důvodové zprávy nařízení činily ztráty na tržbách meziročně za letošní první pololetí 1,5 miliardy u chovatelů dojnic, u chovatelů prasnic pak přibližně 1,3 miliardy korun. Chovatelé prasat by měli dostat přibližně čtvrtinu z celkové výše dotace, zbytek pak farmáři starající se o dojnice.

Pokud by měl chovatel do 50 krav, dostane dotaci o pětinu vyšší. "Tito chovatelé jsou v době krize na trhu s mlékem postiženi daleko více. Zpracovatelé mléka malým subjektům vypovídali smlouvy na dodávky mléka a chovatelé byli nuceni ve velmi krátkém období hledat náhradní odbyt pro svou produkci mléka. V době převisu nabídky je hledání náhradního odbytu velmi složité a velmi často ekonomicky likvidační," vysvětlilo v důvodové zprávě ministerstvo.

Žádost o dotaci budou muset zemědělci doručit na Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) do konce ledna. Fond bude muset do konce února zveřejnit výši podpory, podle toho, kolik oprávněných žadatelů se o peníze přihlásí. Zatím tak není známý přesný obnos, podle odhadu ministerstva by mohlo jít o 1671 korun na prasnici, 1127 korun na dojnici a 1353 korun na dojnici v menším chovu.

Evropská unie v rámci této mimořádné podpory přerozdělila mezi členské státy 500 milionů eur, tedy přibližně 13,5 miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 11. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 12:18